Да помогнем на училището за планински водачи

Dea/ март 1, 2019/ Разни/ 0 comments

Ако имате излишна туристическа, алпийска и ски екипировка може да я дарите за учениците от Училището за планински водачи в с. Черни Осъм, до Троян.
Припомням, че то съществува от 2000 г. с разкриването на паралелка за обучение на деца от цялата страна. Оттогава професията планински водач е призната официално като такава. Учениците, разбира се, че имат екипировка, просто при тях подмяната й е по-честа, отколкото при другите хора, заради интензивните тренировки, които извършват във всички сезони и при различни екстремни условия. За да са подготвени за различни житейски ситуации, в които биха могили да попаднат с групата, която водят.

Ето и имената на някои от възпитаниците, които вече прославят името на училището си по света: Дамян Чолпанов, Илиян Тодоров, Фикрет Фейзулов – все свързани с алпинизма и спортното катерене, Цочо Терзиев – биатлонист. Трима от възпитаниците на Националното училище за планински водачи вече са се върнали и работят като учители там.

Според директорът на училището  – г-жа Румяна Велешка това на което ги обучават фундаментално, е да бъдат хора и да са добре подготвени за живота. Освен обощообразователните предмети, те изучават и много други специфични специалности като топография и ориентиране, спелеология и пещерно дело, ски, какви опасности крие планината, както и приготвяне на храни и напитки в екстремни условия.

Основното правило е обаче в планината да не се ходи неподготвен и сам!

Адресът на училището:
с. Черни Осъм – п.к. 5620
общ. Троян, обл. Ловеч
ул. „Стара планина“ №130
087 8731190 – Румяна Велешка, директор

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment