Има ли спасение за Кюстендилския регион?

Dea/ януари 21, 2019/ Разни/ 0 comments

Ако ви пука за природата и хората от Кюстендил и околностите, елате на 08 февруари в рубриката в Клуб на пътешественика  в София. Тогава ще гостува Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ за разговор по темата за борбата срещу отровите по линията Кюстендил – Босилеград, в която Димитър е едно от основните действащи лица. Ще имаме възможността да чуем какво всъщност се случва там от първо лице.

Димитър Куманов иска да запази българската природа и реки чисти и живи. Той е един от най-активните членове на сдружението, съорганизатор на кампаниите и всички дейности на „Балканка“. Отдаден на защитата на природата, той е и един от двигателите на борбата срещу изградените и предвидени за изграждане ВЕЦ. Автор е и на „Електронна карта на наблюдение на нарушенията на ВЕЦ-овете“.

Основните проблеми с реките в областите на Кюстендил и Босилеград са дейността на мината Караманица в Босилеградско, разрешението за проучване на мина за добив на злато в площ Злогош, която ще отрови повърхностните и подземни води в Кюстендил – Трекляно – Земен, и продължаващото изливане в река Струма на отровите от ВЕЦ Пчелина на едноименния язовир до с.Лобош.

Границата на площта на мина Караманица е само на ТРИ КИЛОМЕТРА от питейните водоизточници на Босилеград, вътре в площта попадат всички водоизточници на община Трекляно и два на Кюстендил, а много други водоизточници за Кюстендил и Земен са в непосредствена близост до мината Злогош. В район, в който скалите са богати на арсен и живак, според геоложките данни от проучване на Софийски Университет…

Замърсяването на Струма при Кюстендил е неминуемо също така, защото там ще се съберат отровите от мините в Сърбия, от новата мина Злогош и от язовир Пчелина. И самите питейни кладенци на Кюстендил са в терасата на река Струма и ги чакат отровите…

Допълнително в момента сърбите проучват ДВЕ нови мини за добив на злато, пак в поречието на река Драговищица и нейните притоци!

Заповядайте, входът е свободен!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment