Медни рид, до Созопол

Dea/ февруари 12, 2019/ Разни/ 0 comments

Край Бургас има много интересни места, които природата е позиционирала, за баланс.Такова е Бакърлъка – на около 30 км на юг от големият град в посока Созопол. За нето има няколко пътя, но ако сте със среден клас автомобил, недейте да го трошите по лошите пътища, а хванете основното трасе на юг и завийте три км преди Созопол, през с. Равадиново. в посока планината. Ако времето е ясно, ще видите хълма да наднича отгоре. До крайната цел има и асфалтов път, можете да го ползвате и за ритуално изкачване с бодра стъпка нагоре. Защитената местност се простира на декари в околността /на практика на целия хълм/ и се намира на около 400 м. надморска височина. Интересното при скалните струпвания е, че са  някак групирани – в едното място се усеща повече женска, на другото повече мъжка енергия. На едното усещането е за гъста гора, с елфическо присъствие, като сенките играят по дънерите цял ден и те , съответно,са „тапицирани “ с меки мъхове. Зеленината и спокойствието обгръща всичко, поляни от кокичета са обсипали пространството между тях, а за да минете през целия комплекс е нужно да се провирате, прескачате клони и внимателно да подбирате откъде да минете, ако е хлъзгаво.. И ако се абстрахирате от шлюпките от семки по земята, ще ви се види приказно красиво!

  

Другото място е по-открито и там властват лишеите. Слънцето пече, вятърът се вихри, а окото се наслаждава на гледки, докъдето дава видимостта напред. Всъщност точно по права линия пред него е остров Свети Иван и не съм сигурна, че това е случайно!  Българският превод на името Бакърлъка е Медни рид и това обяснява лекотата, с която си отиваш оттам. В недрата на земята има мед и това влияе положително върху здравето на хората, затова и много бургазлии предпочитат да отидат до там на кратка , но пълноценна извънградска разходка.

 

Особено през пролетта, когато цъфнат и люляците. Всеки си тръгва от там разтоварен, зареден и с усмивка. Което е целта и на всяка друга разходка навън. Защото природата е мястото, което преработва нашите застояли, тежки емоционални състояния и ги трансформира. С навлизането на технологиите в ежедневието ни ние всъщност влошаваме здравето си, почти без усетим как. Затова и е много важно да можем да се възстановяваме с подходящите места. Като това. Ако сте далеч от него, намерете нещо подобно близо до вас, но не стойте вкъщи!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment