Пъзели от историята

Dea/ октомври 29, 2018/ Разни/ 0 comments

Скандинавската експанзия в Европа и по-конкретно към Балканите. Страховитите викинги известни също като варяги и нормани между 9-ти и 14-ти в. са важен фактор в Средновековна Европа.

Византийските императори бързо оценяват техните воински качества и създават прочутата Варяжка гвардия/тагма/. На запад след Хейстингс през 1066 г. норманите покоряват Англия. На юг след 1130 г. викингите основават Сицилианското кралство на територията на едноименния остров и Южна Италия. Велики воини, свирепи пирати и дръзки мореплаватели -децата на Севера се изправят и срещу българите. Как завършва този сблъсък ще разберем на срещата с доц. д-р Димитър Димитров – историк, университетски преподавател, автор на книги и множество научни публикации.

Срещите на Пловдивско Историческо Общество са отворени за публика и всеки ще може да получи отговорите, които търси.

Часът и мястото вече са известни: 1.11.2018 г., от 19 до 20.30 ч. В гр. Пловдив, ул. „Йоаким Груев” 36 – Пловдивско Историческо общество, клуб „Петното на Роршах”

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment