Пътуване през времето

Dea/ април 3, 2019/ Разни/ 0 comments

И професиите не са това, което бяха! Лично аз тъжа, че една от най-интересните професии от миналото – пътешественик вече я няма! А е толкова вълнуващо да се озовеш на места, които тепърва опознаваш, сред хора с различни нрави и традиции, за които пък срещата с теб е не по-малко откровение и това прави обмена от информация двустранен. Но има и други, за които не всички знаят. За тези „изчезнали“ професии ще стане дума днес. А те пък дават инфо за степента на развитие на обществото, щом има нужда от тях.

Например днес под „лектор“ ние имаме изградена определена представа, но навремето е имало такава длъжност във фабриките и този човек е имал задачата да разведрява работниците като им чете на глас извадки от вестници или книги. Как е подбирал материалите и темите – е загадка. Но знаем, че заплащането му е идвало или от профсъюзите или е било събирано между самите работници.

Глашатаите обикаляли улиците и разни публични места, за да известяват на хората какви събития предстоят или най-важните новини. Днес глашатаите са в мрежата и затова ги няма по улиците.

Предпечатната подготовка на вестниците навремето изисквала часове наред съсредоточен труд от грамотни хора, които се вторачвали в нечий ръкопис и после нареждали буквите в думи и редове, за да подготвят изданието за печат. Тази професия се нарича словослагател.

Много популярна била и професията събуждач, преди да бъде изобретен будилникът. Всъщност доскоро и у нас имаше услуга „Събуждане по телефона“, но нямам представа дали българските пощи все още я предлагат. Тази традиция тръгва от викторианска Англия, където професионалисти, оборудвани със специални пръти почуквали по прозорците или вратите на своите клиенти, за да ги събудят в определен час за работа. 

Сред рисковите професии от миналото са събирачите на пиявици заради широката им употреба в медицината – с тях пускали кръв на пациентите и така смятали, че решават редица техни проблеми! Та имало хора и за това – те ги отглеждали и давали на лекарите като ги събирали от различни животни. Това било сериозна „индустрия“ във Франция и Германия в средата на 19 век, но т.к. пикът на пиявиците бил през топлите месеци, препитанието от тази професията било само сезонно.

Рязането на лед е една от професиите, съществували от преди изобретението хладилник да бъде направено. Как и къде са работили ли? Ами върху замръзнали езера, от които изрязвали парчета за бита, но колкото и внимателни да били, рискът за живота им оставал! С това изобретение е свързана още една изчезнала професия – тази на млекаря, който разнасял лично и разливал в малки количества прясно мляко до всяка врата!

Много различен е бил животът някога и вероятна затрудненията за елементарни нужди са ускорили прогреса и създаването на ред машини, от които днес се оплакваме, че сме претрупани. Но само си представете как са живели хората преди да бъде изобретено електричеството! Имате ли представа, че и за уличното осветление отговаряли хора, които да палят, гасят и зареждат уличните фенери.

Поради липса на изградена инфраструктура и на превозни средства /които се появили впоследствие/ дървесината трябвало някак да стигне от гората до дъскорезниците и фабриките за целулоза. Това ставало с помощта на силата на водата, което теченията на реките подемали. Хората, които направлявали този процес били преносвачи на дървени трупи по течението на реката. За Европа и Северна Америка това бил основен метод за транспортиране на дървесина.

До скоро и у нас, популярната за 20-ти век длъжност телефонен оператор съществуваше. Но и тя стана жертва на прогреса! Днес сме твърде разглезени и в това отношение, но не толкова далеч в миналото и самото свързване е било проблем и източник на стрес!

Коминочистачите били търсени, но нископлатени. Заради спецификата на работата в този бранш обучавали предимно деца и то още от ранна възраст, въпреки че това е една трудна и опасна работа за тях.

Е, разбирате ли сега в колко уредено и лесно време живеем, а все се оплакваме! За повечето неща от ежедневието ни вече е помислено и то е облекчено, даже скоро съвсем ще ни заместят роботи. Кои ли от днешните нови професии ще излязат и колко още нови ще се появят – едва ли можем да прогнозираме. Но имаме билети „за представлението“ на първите редове и можем да следим процеса изкъсо.




Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment