Триумфът на Леонардо

Dea/ октомври 24, 2019/ Разни/ 0 comments

Лувърът открива днес обща изложба от произведения на Леонардо да Винчи, обединени за първи път в такъв вид по повод 500 години от смъртта на гения. Ренесансовият творец и изследовател, изпреварил времето си все още е загадка и за нас.  Великият художник, оставил едва 15 картини на света е направил неимоверни открития в редица области на науката и именно те ще бъдат събрани в сградата на музея, съхраняващ най-коментираното му и популярно произведения – Джокондата.

 

 

 

Идеята на изложбата е да се види хронологията в прогреса на твореца и като художник, и като архитект, инженер, учен. Селектираните в тази изложба творби на Леонардо са над 150, като едни от най-ценните експонати са дневниците на италианския ренесансов гений, последна собственост на Бил Гейтс. Изложбата ще остане експонирана 5 месеца, така че има време да планирате ходене с културна цел до Париж. Организацията й доведе до низ от инфарктни ситуации, дипломатически скандали и оставки, които вече са в миналото и в крайна сметка оригиналът на прочутият „Витрувиански човек“, който е една от емблемите на Леонардо, свързани с пропорциите на тялото ще бъде в Париж.

Защо за първи път тук, в Лувъра ли?  Ами от една страна това е музеят с най-голямата колекция от творби, за които е доказано, че са на Леонардо – „Мона Лиза“, „Мадоната на скалите“, „Прекрасната Ферониера“, „Свети Йоан Кръстител“ и „Света Анна с Мадоната и Младенеца“. Но към картините ще бъдат показани и 22 скици и рисунки от колекцията на Лувъра, а останалите творби идват директно от италианските музеи като този на Ватикана и галерия „Уфици“ във Флоренция, от Британската кралска колекция и Националната галерия на Великобритания, „Ермитажа“ в Санкт Петербург и нюйоркския „Метрополитън“.

Векове след смъртта си, Леонардо все още е непознат и вдъхновяващ с таланта, откритията си и прозренията, до които достига. 

С тази изложба, проследяваща потока на мисълта на Леонардо, Лувърът се връща на върха на славата. От неговите ръкописи в тетрадката, известна ни днес като  „Codex Atlanticus“ се разкриват детайлите от заниманията му с геометрия, оптика, рисунките на Луната и планините. Представен е и стремежът му, който не го напуска до края на живота му – да измисли летателна машина. Някои от скиците показват изумителни детайли от птици в полет. Да Винчи е бил убеден, че ако един летателен апарат използва въздушните течения, той ще може да набере височина. Вследствие на опитите му да обедини науката и изкуството, той започва редица проекти, но така и не успява да завърши всичките. 

Новото за хората, които вече са били в Лувъра и са виждали „Мона Лиза“ там, ще бъдат изненадани от хрумването на музейните специалисти да представят прословутият портрет по един съвременен начин. Шлем с добавена виртуална реалност позволява на посетителите да видят „истинската“ Лиза дел Джокондо, съпругата на търговеца на коприна, позирала на Леонардо през 1503 г. Образът ѝ е проектиран от позираща актриса, а дигитално са добавени дългият изящен нос и дълбоките очи на Мона Лиза.

Експозицията е разделена на четири части, в които се изследват поотделно светлината и сянката в творчеството на италианския артист, свободата  в движението на човешкото тяло от скиците на Леонардо, научните ръкописи на Леонардо и разбира се шедьоврите му на художник. Ще бъде показан и копие от стенописът „Тайната вечеря“.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment