Е, разбрахте ли каква ще е годината ви? Игнажден е…

Dea/ декември 20, 2018/ Духовно развитие/ 0 comments

Разговарям с етнографа Горан Стефанов от Исторически музей – Малко Търново за смисъла и символиката на днешния празник – Игнажден. И веднага правим уговорката, че той не е единствено християнски празник, а неговите корени продължават далеч в миналото, като се кръстосват с прабългарски, славянски и тракийски проявления, има черти дори и от орфизма.  Зимното слънцестоене, което започва от днес е свързано с раждането на Слънцебога. От днес започват и петдневните родилни мъки на Богородица, която в друг аспект може да се приеме и като Богинята-майка, раждаща своя син – новото слънце. С такива разсъждения започваме темата с Горо, но нека първо припомним основните факти, свързани с датата 20-ти декември.

„Игнажден е денят, който се свързва не толкова с Игнатий Богоносец, а по-скоро с новото раждане и новото начало.  Поверията с него са свързани предимно с огъня. На днешния ден трябва да се пазим от огън. И ако той не се почита, един вид няма да ни върви. Важно е огън да не се изнася от къщата и този огън е закодиран от Коледарския буенек – специфичен танц-песен, който се играе от коледарите на Бъдни вечер и е вид инициация. В народните вярвания се казва, че ако младо момче не е бил коледар, не може да се ожени. Това е вид ритуал за възмъжаване на момчетата.“

Какво още е закодирано обаче в днешния ден? Освен че е свързан с Богородица и новото раждане и новото начало, от днес коледарите се събират преди да започнат да обикалят къщите до сутринта на Бъдни вечер. Това са 5 дни до Коледа и 5 е сакрална цифра-код в българския фолклор. Тя може да бъде разчетена по няколко начина – като 4-те посоки на света с център, който те носят. Съответно 5 – може да се тълкува и във връзка с Хермес Трисмегист който пише Изумрудените скрижали и е един от най-големите магьосници от древността.

5-тият тон в нотната стълбица – „сол“, също е свързан с огъня по Китайската музикална структура, точно със „сол“ започва и буенека на Коледарите ни!

Първият човек, който влезе в къщата ви на днешния ден се нарича  „полазник“  и хората, които идват в дома ни, в зависимост от това дали са добри или не, определят каква ще е следващата ни година. На този ден не се отива на гости неканен, защото не се знае кой какъв късмет носи на другите. Числото 5 има и такъв символ – на неопределеност. Тоест, ние даваме посоката, в която „ще се наклонят везните“ – към доброто или лошото проявление в живота.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment