Видин от северозапада

Dea/ януари 27, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Много от вас, сигурно само като чуят за погранични градове, си представят нещо отдалечено, провинциално и западнало. Като повечето населени места в северозападна България. За съжаление има много истина в това, но също и предрасъдъци. Защото Видин мен лично ме изненада! И то в най-приятния смисъл. Това е град, който в миналото е имал съвсем различна съдба! Бил е голям търговски център, със стратегическо местоположение – на брега на р.Дунав. И днес личи старото величие и блясък на някогашния Бдин. Ако сте в района случайно преминавайки нанякъде или специално отишли, за да видите Крепостта Баба Вида, напр. ще забележите, че е сторена с толкова умисъл за защита при нападение, че ще се удивите на ролята и напредничавостта на средновековните й управници.

 

Местните хора казват, че най-добре е да дойдете тук през юни, когато липите цъфнат, а речният вятър разнесе упойващия им аромат навсякъде. Тогава е топло и денят още по-дълъг, та е прекрасно, казват да си изберете местенце за съзерцание край Дунав на някое от многобройните кафенета и ресторантчета. Романтиката е гарантирана, но според мен всеки сезон има своя чар и дори сега – потъналият в сняг Видин е прекрасен!

 

Но да ви кажа каква беше изненадата за мен – че освен Баба Вида има още толкова история в този крайграничен български град! Като невероятните църкви, както и Конака, който е забележителен със своята архитектура отвън, но също и с вътрешната си експозиция, която разказва цялата история на този край! Отделете си време.

Там ще разберете, че Видин е стар почти колкото Пловдив и първите заселници били …келтите! Други източници твърдят, че келти е нямало или пък е имало, но траките са ги подчинили. Нормално е в райони, които са на кръстопът да има смесване или бурни обрати. През римско време, напр. градът се е казвал Бонония и е влизал в провинция Дакия, Мизия и Горна Мизия/ 1 в. от н.е./ Рациария е другото главно селище със славна минало край Видин, за което все още малко се знае.

През Средновековието Видин дори е бил самостоятелна държава по времето на Иван Срацимир. Дълга и напоена с кръв е историята на този град…много превратности са претърпели хората, за да оцелеят. За щастие днес всичко е спокойно и цялото кърваво минало е в историята, а всички детайли може да ги научите като турист. Единствено с цел да си извадим поуки от миналото, за да имаме успешно и светло бъдеще.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment