Виена през зимата

Dea/ декември 14, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Дори и да сте били многократно във Виена, ако не сте посетили поне един от главните им музеи или дворци – нищо не сте разбрали от културата им! Защото там е заключен финесът на западноевропейската аристокрация и държи обяснението на много въпроси.

Луксът, създаден още преди векове респектира и днес. Като възхищение будят изящните детайли, а те са в изобилие и галят очите на ценителите. Къде ли щяхме да сме и ние, ако турското робство не беше спряло развитието ни за цяла вечност! Даваме ли си сметка, че цената за този разкош, който гледаме в захлас е платена точно от нас – българите, със спирането на османлиите по пътя им към Западна Европа. За щастие във Виена няма големи завоевателски разрушения и паметниците на културата и символите на християнството са в автентичния си вид.

 

Шонбрун е добро решение, дори ако имате време само за един дворец. Защото там е запазен и интериора, а и ако сте в по-подходящ /разбирай топъл сезон/, може да видите и градините, където е стажувал създателят на Морската градина във Варна – чехът Антон Новак. Белведере е по-семплият вариант на Дворец от бароковото изкуство от гледна точка на поддръжка и липса на интериор. В момента по-скоро използват сградата като декор за галерия, където са съхранени оригинални картини на Густав Климпт.

 

Някои от посетителите на австрийската столица предпочитат да усетят само атмосферата на града и насочват усилията си към Коледните базари – има ги на няколко места: освен пред Белведере и Шонбрун, Музея на Сиси, кметството и.. сигурно пропускам още нещо, но няма значение. Думата ми е за това, че независимо дали се разхождате там през деня или привечер, струва си да опитате печените кестени, греяното вино или пунша, да послушате фините трели на коледните мелодии, да се възхитите на изящните ръчно сътворени коледни украси и разбира се – на студоусточивостта на хората, които работят на открито в тези сериозни зимни условия!

Вариант да се стоплите за малко и после хайде пак навън, за да усетим „Коледна Виена“ е да поспрете за кафе-пауза с торта „Сахер“ или „Виена трио“ /3 мини торти, които са били любимият десерт на елегантната принцеса Сиси/ в някоя от сладкарниците с над вековна история като „Моцарт“, „Сахер“ или друга по ваш избор. Чакането на опашка пред вратата, докато се освободи маса се заслужава! Направо ще Ви се причуе симфония, щом рецепторите ви усетят кулинарния шедьовър.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment