Време е за Банско?

Dea/ декември 21, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

 

Тази снимка съм я правила аз с телефона си в Банско, на път към пистите. Изглежда като картичка, но не е. Така е изглеждал целият курорт до преди 15-20 години, казват запознати. Аз не знам какъв е бил, защото все пренаселен го помня. В трескаво строителство и съжителство на лукс безумно поставени рамо до рамо малко като в Индия. Идеята на старата част отдавна се размива с новата и е на път съвсем да избледнее – като стара снимка. Нелепи изглеждат някак днес борбите за независимост и саможертва, дадени в този като че ли винаги размирен район. Размирен – в смисъл че природните богатства, които са видими и работливите /днес предприемчиви/ хора винаги са привличали алчните погледи на завоеватели. Историята се повтаря с различни методи и мащаби според това, което епохата позволява.

Някога този район се е освободил последен – 34 години след официалния край на турското робство у нас, защото заптиетата забравили да се оттеглят оттам и продължавали да радват местните с присъствието си! Докато се наложило чети, водени от Йонко Вапцаров, Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Лазар Колчагов да се намесят по-твърдо и така да отвоюват реалната свобода на хората три десетилетия след Освобождението на България.

Защо не се учим от историята? 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment