В Мадара посрещнаха българската Нова година

Dea/ декември 23, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

 

 

Уникално преживяване – честване на прабългарската Нова година получиха днес посетителите в НИАР „Мадарски конник“ чрез възстановката на шуменския клуб „Традиция“. Тя се състоя в обедните часове /на 22 декември/ на мястото, където траките са имали светилище -т .нар. Капище. Автентичните костюми и аксесоари от кожа на членовете на групата допълваха атмосферата от миналото, а приготвената почерпка – също съобразена с епохата, като питка от лимец, лозови постни сърми и мезета, медовина – с ябълки и малини, греяно вино с подправки от канела, портокалови кори, стафиди и карамфил направиха и тази Нова година по стария обичай запомняща се.

 

Този вид ритуално представление, последователите от шуменската „Традиция“ правят за шеста поредна година в Мадара. Идеята е да помним миналото си, да пазим обичаите си и да се придържаме към традициите, защото това ни обединява. А както са ни завещали нашите деди – само обединени сме непобедими! Дори само това да направим, ще пребъдем във времето. 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment