Гораните – българите по света

Dea/ януари 30, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Чували ли сте за гораните?
Те са българска общност, останала извън пределите на нашата държава. Обитават високите части на Шар планина. Районът Гора е в 30 села на 3 държави! Призренска Гора – 19 села, намиращи в югозападно Косово.
Кукъска Гора – 9 села, намиращи в североизточна Албания.
Шар Планинска Гора – 2 села, намиращи в северозападна Македония. Население с чисто българско самосъзнание и самобитен фолклор. Население с чисти български следи и с чисто българско наследство. Според местните хора, в техния ген е вплетено и тракийското наследство.

Гораните са малка помашка общност, живееща в планинския район Гора – по северните склонове на Шар планина от двете страни на границата между Албания и Косово.. Албанците наричат населението на Гора горани или торбеши. 

През XVIII век (до началото на XIX век, включително) те са ислямизирани, но са запазили своя език и обичаи. В миналото гораните са известни в различни части на Балканския полуостров като майстори-бозаджии и халваджии. Диалектът на гораните, наричан от тях нашински или горански, спада към така наречените преходни у-говори.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment