Еменският каньон

Dea/ май 25, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Еменският каньон или още наричана „Негованската екопътека“ само на пръв поглед ще Ви се стори трудна за откриване. Може да се каже, че е в сърцето на България, защото се намира по средата на северното трасе Варна-София. Малко след Велико Търново / в посока София/ има разклон за село Емен. И ако трябва да сме още по-точни, това е на 21 км след Търново и още 8 км вдясно по стария асфалтов път към селото, като минавате и през предходното с. Балван. След дълъг ескорт от крайпътни дървета, ще видите и първите къщи. Мостът и уширението ще ви подскажат, че сте на правилното място. Вдясно от него е табелата за екопътеката. Има два варианта – летен и зимен, за мокър и сух терен. Преценете сами кой предпочитате. Единият – долният минава през чешма с изворна вода, след което леко стръмно, но пък запомнящо се изкачване ще ви отведе на панорамната пътека край каньона на река Негованка. И тогава ще разберете защо сте били този път и какво означава да виждаш широкоекранно и широкомащабно! А сетивата попиват всичко, докато душата пее.

По-наблюдателните веднага ще направят асоциация на величествената гледка с поговорката, че водата пробива камъка не със сила, а с търпение! Колко ли епохи са минали, докато рекичката се вреже в отвесните поне 40-сет метра скали! Но пък гледката днес е действително поразителна. Да й се радват идват и начинаещи любители на пешеходните разходки сред природата. Дори много родители с малки деца. Но трябва да сте особено внимателни, защото направените отпреди няколко години дървени мостчета по каньона не се поддържат и вече са много опасни за преминаване. Затова предупреждават и няколко табели по трасето. Иначе – благодарение на мостчетата се навлизаше в „утробата” на каньона, където се усещаше величествената сила на природата с цялата й мощ. Сега това респектиращо чувство държи поклонниците на дивата природа на почти ръка разстояние. Както и водопадът „Момин скок”. Но въпреки това ви препоръчваме да се отправите натам, ако имате път или искате да бъдете на някое специално място – творение на природата. Заслужава си! Има няколко местенца, откъдето можете да се възхитите на панорамните гледки от висотата на хълма или просто да си поемете дъх. В селото има къде да се отбиете да похапнете или останете и с нощувка, така че да не бързате да си тръгвате от това благословено от Бога място!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment