Кромлехът в Долни Главанак

Dea/ януари 21, 2019/ Пътешествия/ 1 comments

Ако не сте чували или виждали това древно съоръжение, което е единственото добре запазено у нас от този тип, вероятно е време да планирате ходене до там в малко по-топло време. Намира се в Родопите, близо до Маджарово или по-скоро до съседното над него с. Горно поле. Кромлехът отстои на 12 км. от там и има къде да оставите на паркинг автомобила си.Заредете се с доза авантюристичен дух, за да преодолеете всички препятствия по пътя си по „пътеката“, която след около 20-тина мин. ще ви отведе през гора и мочурливи ниви, както и телени заграждения до каменният кръг за древни ритуали.

 

Откритото през 1998 г. съоръжение днес е оставено на произвола на съдбата. Която хем е заличаваща, хем е щадяща. Мястото стои самотно в очакване на хората, които да го използват по предназначение и които не биха се отказали от рушащата се пътека до него, нито от изоставените пътища в страната ни.

Светилището е с диаметър от 10 м. и действало през Желязната епоха. Как точно – историята мълчи. Но че въздейства и то положително, е факт и в сегашно време! 

Снимките са актуални, от вчера. Автор: ГеоргиГеоргиев

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

1 Comment

  1. Whoa! This blog looks exactly like my old one!
    It’s on a completely different topic but it has pretty much the
    same layout and design. Excellent choice of colors!

Leave a Comment