Мадара през зимата? Защо не!

Dea/ февруари 5, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Накъде в почивните дни? Познат ли ви е този въпрос…аз често си го задавам! Обичам да знам къде ще съм /предварително/. Макар често най-приятните ми преживявания да са били импровизираните.

Минавали ли сте по Мадарската екопътека? Наистина ли?
Тя е прекрасна във всеки сезон! Съботният маршрут на група ентусиасти ще е: пещерата „Тъмната дупка“, „Дядодимовата пещера“, Римската крепост и Езическо светилище и тракийското светилище на Богинята Тюхе – богиня на съдбата. Разходката ще завърши с почивка в хижа „Мадарски конник“ – с кофе, чай или топъл обяд.

Кога: 9 февруари 2019 г. /събота/
Час: 10 : 00 ч. /продължителност – около 4 -5 часа /
Сборен пункт: Паркинга на Хижа „Мадарски конник“

Такса участие: 5 лв. / човек, за деца – 2 лв.

 

Подгответе се с удобни обувки и дрехи, подложка за сядане, храна и вода и нещо за снимане на всички красоти, покрай които се минава.

Екопътеката е с дължина около 7 км. Тръгва от хижата и след около час вървене, извежда до билото на Мадарското плато, където е и Мадарската крепост. Слизането е по друг маршрут – по стъпалата надолу /те се изсечени в скалата и са обезопасени с парапет/. За тази идея за прекарване на почивния ден ще ви е необходимо да си отделите целия ден. Дори и да остане време от светлата част на деня, вероятно ще усещате приятна умора.

Какво още можем да направим в почивните дни, в случай, че не знаем…Ако сте от Варна или наблизо, ето някои идеи вече на закрито, в града:

В йога студио „Adi disha“, до ЖП гарата /зад бензиностанция ОМВ/ по обед – от 12 часа започва суфи медитация с въртене по начина, по който са го правили дервишите. За целта обаче трябва да се запишете предварително, защото при повече участници ще бъде наета друга зала. Практиката продължава близо два часа.

На същото място от 14 до 15 ч. започва традиционната за този ден и час практика по йога нидра, водена от Вера.

В същата сграда, но на последния етаж друго студио за психотерапия организира следобед – от 17 часа рисуване на невродърво. Това е нова интересна практика, която действа по невидими пътища да осъществяване на желания. В случая темата е щастие и успех. Води я Нели.

Пак на 9-ти февруари една от водещите по йога във Варна – Даниела Джакоуей ще прави събитие „Време за жени! Жената Зима“ от 13 до 16 часа, но в Балчик. СПА през зимата с гледка море е винаги зареждащо!

За неделя /10.02./ в сградата на Радио Варна от 11 ч. е предвиден концерт „Българската Азбука“ – с вход свободен. Организатори на събитието са  Културно-просветен център „НАЧАЛО“, чието мото е: „Чрез наука и възпитание към ново образование“. Концертът е посветен на създаването на българската азбука и делото на Св. св. Кирил и Методий, както и ролята на Св. Кирил Философ.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment