Острожки скален манастир

Dea/ юли 28, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Ако сте в Черна гора и особено в района на Будва и Котор, непременно се отбийте до Острожкият скален манастир – трите часа път до него си заслужават. Основаният през 17 в. манастир, на 1700 м. н.в. е сред най-почитаните свети места в Черна гора. Факт е, че непрестанна върволица от хора буквално от цял свят се стича натам – в търсене на изцеление и надежда.

Основан е от отец Василий Острожки – епископ на Херцеговина тогава, а неговите мощи днес се смятат за чудотворни. Първоначално скалните пещери са давали убежище на монасите и са били техните олтари. Когато погледнете от отвесната скала към долината и ако се абстрахирате от множеството хора, вероятно ще усетите Бог навсякъде и онова, което е привлякло монасите да направят храм точно тук. Непристъпно е, отдалечено и много истинско! Иконите са направени от мозайки в естествените вдлъбнатини на самата скала и това прави изображението по-реално, почти 3 Де.

Манастирът, макар и пострадал, е оцелял при пожар и дострояван през 1926 г. Посещава се от православни християни, католици и мюсюлмани, заради чудодейната сила на мощите на Василий Островски. Според някои статистики, това е най-посещаваният манастир в света.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment