Очите на Бог

Dea/ ноември 8, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Има едно място в България, което ни напомня, че има някой над нас, за когото всичко е ясно – вижда всичко, знае повече за нас и може да променя всичко. Пещерата Проходна, до Карлуково. В сърцето на България, горе-долу. Наричат я още „Очите на Бог“ – защо ли…

Била е едно от святите за богомилите места.

Заради релефа и спецификата й, днес много катерачи и пещерняци правят тренировките си там. И вероятно не само заради скалите, защото тях ги има на много места из България. Няма данни за инциденти и лоши новини. Напротив! А това, че сгради за душевно болни също са в близост, говори много за въздействието. Навсякъде из страната хората с най-лабилна психика са изолирани сред такива места на силата, за да им е по-лесно. Тук, в пещерата Проходна е сниман част от филма „Време разделно“. Макар и лесно достъпна, тя е много въздействаща – като храм! Определено респектира всички посетители по някакъв особен начин. Божествено място, определено!

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment