Побитите камъни

Dea/ октомври 26, 2020/ Пътешествия/ 0 comments

„Каменната гора“ е място, близо да стара пътна мрежа, свързваща морето със столицата. Само на 17 км. от град Варна, насред поля и храсталаци странно далеч от брега се намира огромна площ изцяло опесачена – като плаж. А още по странно е, че върху нея се намират скални образования, които представляват изправени камъни с отвор/дупка/ в средата, които са с различни височини и форми, които хората оприличават на какво ли не. Все още учените спорят природно творение ли са Побитите камъни или има във оформлението им и човешка намеса, така че да бъдат подобни на нещо? Все пак има доказателства, че тук творецът е единствено природата, а възрастта им е достолепна – 50 млн. години! Пясъкът има обяснение – някога това е било дъно на море. Дори цяла днешна Европа е била на неговото дъно. То се наричало Сарматско море, а на това място, където е централната група с най-високите побити камъни е имало мехурчести извори /с газ/. Мехурчетата, които излизали от дъното, образували тази кухина в каменните колони, а те се втвърдявали, след като се показвали на повърхността от досега с кислорода. След годините на тотални изменения на земните пластове – като тектонични процеси /земетресения и др./, тази каменна гора вече е видима. За да се чудим днес какво е това нереално и почти неземно място, в което щом пристъпиш, все едно си вече гост в някакъв друг свят. Всъщност времето, така както го познаваме като че ли изчезва, шумовете от нашият свят – също. И навсякъде остава да властва само тишина. Тя е раздирана единствено от вик на птица или друг природен шум, за да ни напомни, че тук сме им на гости. И всичко познато, което имаме може да изчезне в един миг, с един замах, така както са се променяли континентите през епохите.

Това е и първият туристически обект, посетен от чужденци край Варна, знаехте ли го? Преди век група французи пристигнали с кораб от Марсилия. И до днес това място привлича туристи от близо и далеч, не само със загадката за произхода си, което носи, но и с положителната енергия, която дава на всеки. Ако дори само се поразходите, ще усетите как стресът и умората са си отишли, а силите ни – възстановени.

Всички се молят за любов…Това е онзи камък със сърцето, но от другата му страна!
Времето няма милост и дава „присъди“ и на най-извисените колони. Но също като в националните паркове, където остават падналите дървета така, както са си, и тук посетителите могат да си представят колко внушителна е била тя.
Слонът

Ако искате да ви ги покажа и разкажа повече за тях, да направим разширена разходка и до останалите 5 групи с Побити камъни в близост, обадете ми се или пишете, за да се уговорим!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*