Почивката на римляните

Dea/ октомври 9, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Знаем ли днес как да си почиваме? Уж – да. Имаме самочувствието на съвременно поколение, което най- добре от всички предходни знае как да релаксира. Но всъщност не ние сме измислили топлата вода /че даже и студената…/, а тяхното редуване най-умело използвали …римляните! В техните градски бани преди векове още ставали най-добрите социални контакти / не виртуални като нашите/, полемики и политически съюзи успешно се провеждали именно там, където обстановката е по-неформална и това помага на ума да види по-ясно някои неща. А и водата /също както и огънят/ има свойството да изравнява енергийните нива на хората, така че спомага да се разберат по-лесно. Това са похвати, които много „духовни гуру-та“ от съвремието вече ползват, за да обединят хора тотално различни в една дестинация по едно и също време заедно, без да се избият!

Във Варна имаме Римски терми като туристически обект, част от РИМ – Варна и те са четвъртите в света като големина и значимост. Повод за гордост на крайморския град, безспорно. Но първото СПА в Европа римляните направили в английския град Бат /като Баня/ през 43-та г. от н.е.

12 големи мраморни статуи на известни римски пълководци обграждат басейна

Градът е направен изцяло по техен вкус край три горещи минерални извора с температура 46,5 градуса, които извират от недрата на земята на дълбочина от близо 3 000 м. Огромният й дебит – 1 250 000 литра на ден и състава от 43 минерала бързо спомогнали Бат да стане известно място за възстановяване на здравето в древността. Римляните нарекли мястото Аква Сулис – на името на келтската богиня-символ на главния извор, като Сулис се отъждестявавала с тяхната римска богиня Минерва. Сградите били две – освен баните и храм, в който само отдавали почит и от уважение не се плува, нито влиза.

След като римляните се изтеглили оттам, храмът бил срутен под земята, но отново върху свещения извор през 12 в. изградили кралски бани, като по-късно, поради популярността на полезната вода изградили в допълнение и чешми/ през 18 в./, защото топлата вода вече се ползвала и за питейни нужди.

Заради желязото в състава на минералната вода, тя оцветила в оранжев отенък камъните, но пък така ни издава до къде е бил пълен басейнът навремето. Днес нивото на водата се поддържа по същия начин, за да могат туристите да си представят по-ярко мащаба и замаха на древните римляни. Два басейна, с каменни пейки в тях, за да е удобно на посетителите да стоят потопени до врат в топлата вода, доставена до там от извора по оловна тръба. Мозаечни украси по стените карали хората да потънат в разкоша на епохата. Част от тях още могат да се видят на място, както и намерените артефакти. На входа и на изхода от баните, за по-здравословно посетителите правили резки потапяния в студен басейн. Та така…Идват студени дни и променливо време, в което виреят вируси. Ако искате да сте здрави, последвайте примера на римляните, които определено са знаели как да възстановят силите си, да поддържат здравето си и да излекуват травмите си от тежките завоевателни битки. Та и вие – положете морна снага в някое близко до вас СПА, ако не можете в момента да отскочите до Бат, където в съседство на туристическия обект срещу 30 евро можете да се почувствате и днес като римски победител след битка.

И аз бях там, и аз гледах!


Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment