Пролетното равноденствие

Dea/ март 22, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Къде да бъдем този път? Сигурно се питате всеки път около датите на равноденствие, особено ако това има значение за Вас и го считате за важно! Защото вероятно разбирате смисъла на ритуалите на траките и специалното значение, което са отдавали те на тези дни. Разбирали са, че не само датата на самота равноденствие, но и дните около нея са силни и ако подсилим това с присъствие на специално място, тогава вероятно ще имаме и специална година! И понеже се задават почивни дни, а скоро писах за халки… ето още една подобна идея в сърцето на България:

Провъртеника до Карлуково и Луковит

В древността хората са строили множество паметници, за да отбележат слънцестоенето. Такъв пример е Нюгрейндж /огромна погребална могила от каменната ера, направена преди около 3200 г. пр. Хр./ или 1000 години преди Стоунхендж. По време на слънцестоене малък прозорец облива камерата със клънчева светлина за 17 минути!

Древният египетски храм Карнак бил направен в съответствие със зимното слънцестоене преди повече от 4 000 години, някои дори твърдят, че е с три хилядолетия по-стар… Подобни съоръжения могат да се видят в Ангкор Вар в Камбоджа и Мачу Пикчу в Перу.

Някои смело пристъпят в отвора…Те със сигурност ще имат специална година! Защото съдбата подкрепя смелите!

В България също имаме скално образувание, за което не само учените твърдят, че е било древна обсерватория. Това е природният феномен Провъртеника до Карлуково, който представлява величествена скала, видима отдалеч с формата на огромна каменна кула. Феноменът се намира в близост до град Луковит и се предполага, че е бил включен в древен култов комплекс или древна обсерватория, тъй като в дните на лятното и зимното слънцестоене през него преминава фиксиран слънчев лъч. Днес Провъртеникът е обявен за природна забележителност и се радва на посещения от запалени туристи.


Снимките са на Свилен Сирманов и са съвсем „пресни“. Иначе и аз съм била там, но за разлика от него, не смятам, че е естествено образование, случайно получило така форма. Траките много добре са знаели какво правят!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment