Сакар и мистериите й

Dea/ май 8, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Мистериозните обреди, извършвани на специални места в българските земи от миналото свързваме преди всичко с траките. Техните ритуали са все още енигма, макар много групи хора днес да се опитват да „повдигнат завесата“ и правят какви ли не възстановки – в тези сакрални пространства, както и в зали. Следите от култовите им места все още личат, особено ако знаете къде да ги търсите. Така и търсенията на нашата група ни отведоха до гранични и позабравени от всичко като че ли села в Сакар планина. Там на места няма интернет, няма дори обхват на който и да е оператор за телефонен разговор или пък се включва само турски оператор и в такъв случай е по-добре изключете напълно теле фона си, за да не ви изненада неприятно голяма сметка /16 лв. на мин./!

Вид каменна гъба

Отправяме се към „Ръката на Тангра“, която се намира в земите между селата Сакарци и Овчарово. Близо е до обработени площи – това може да ви е ориентир!

Но крайната ни цел беше огромна шарапана – около два метра в диаметър, която кротко си стоеше под палещото слънце.

Как точно да я откриете? След село Овчарово има леко възвишение и нещо като паркинг /силно казано, но по-голямо незалесено пространство,където можете да спрете колите/. Оттам продължавате напред и надолу, като скоро от дясната ви страна ще видите ограда на зеленчукови насаждения и точно тя ще ви е ориентира да минете напряко! Ето от тук леко в дясно съм загатнала:

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment