Слънчевият и през март Кипър

Dea/ март 25, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Слънце, море и няколко тона спокойствие – какво повече му е нужно на човек, за да е усмихнат! Има ли го това, има всичко необходимо като база, за да осъществи и най-грандиозните си планове. А ако към него добавим и безгрижие и омиротвореност, както и екстрите, които има съвременен Кипър – с цялата напластена в него история, ошлайфана в ред и чистота, поднесена равномерно и с щипка безвремие, ще се почувствате като Колумб от преди да получи известността си!

Възможно е след престоя в Кипър да се върнете по-уморени, отколкото сте очаквали. Защото пешеходните обиколки от типа „Я да видя и това!“ може да навъртят стотици километри в обиколки на исторически, религиозни и етнографски обекти, курорти, комплекси, пристанища и каквото попадне пред погледа ви.

Впечатление правят с напредъка във всяко едно отношение по посока съвременен животи туризъм дори Северен турски Кипър! В Кипър законът за запазването на старите сгради и старите села се спазва стриктно, а ако някой започне възстановяване на стара къща, дори бива поощрен финансово от държавата! А в малките ресторантчета в селата в турска Никозия звучи изтънчен джаз! В манастира „Беллапаис“ /който се намира в планината/ има зала, в която са изложени десетки плаката за класически и джаз концерти, които предстоят да се случат там! Какъв е извода ли? Ами че културата е отношение и начин на възприятие и разбира се, се възпитава от ранна детска възраст. Но да се върнем на онова, което може да се види и усети атмосферата на мястото, заради което си струва да пътуваш:

Това са: Катедралата в готически стил „Св. Никола“ във Фамагуста,
мозайките от Археологическия парк Kato Paphos, манастирът Беллапаис. Брегът на костенурките в Лара, древният град Пафос!
Прекрасните малки кулинарни изненади за туристите, поднесени с външната украса – къщички за птици, гарнирани с джаз музика и богато интернационално меню. Не забравяйте и яхтеното пристанище в Лимасол! Посетете и импровизираните бистра край Лара – там липсват хотели, защото е защитена територия.
И ОЩЕ: Старата Никозия, древният град Саламис.


В Кипър вече живеят и много англичани, рускините също превземат територии, както те умеят… Накратко – слънцето, острият мирис на море и дозите спокойствие привличат хора от целия свят! Вероятно защото освен че опазват природата и ценните неща от миналото си, умеят да накарат всеки /дори и в селската таверна/ да се почувства като ВИП гост!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment