Странджански маршрути

Dea/ април 24, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Една идея за еднодневен маршрут или отбивка от вашия, в случай, че сте наблизо. Знаем, че най-известните водопади в България са в Стара планина, но все пак има и в Странджа и не, не е вдопадът Докузак, а Катун. Къде се намира ли? Преди Малко Търново, непосредствено след отбивката за Рибарника – вляво. Това е бил някога старият път за града, има и мост, половината от който ще видите отнесен от реката. Има къде да оставите колата, има и течаща вода от чешма с приличен дебит, навес-беседка и оттам пътечка. Следвайте шума на водата, няма да ви подведе!

Водопадът Катун

Близо до град Малко Търново /след него, посока границата/ има един параклис с прекрасен маршрут и пространство край него – на Света Марина. Минава се през река или по нестабилен вече мост – изберете сами! Там е била една от махалите от които се създава по късно градчето, разказват местни.

Някога, в близост до този приток на р. Ревовска е имало и воденица. Нейното колело днес е вградено в параклиса „Св. Марина“. Това между другото е най-често срещаното почитано име в Странджа, ведно със Света Петка.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment