Транспортът във Виена

Dea/ декември 4, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Ако сте във Виена в сезон като този – студен и с кратка светла част на деня, разходките ви ще са съсредоточени повече в затворени отоплени пространства,отколкото в паркове и градини. Градският транспорт е уреден с билети – от по 2.4 евро за едно пътуване или няколко вида карти – Viena Pass / която е за ден, два, три или повече дни и дава възможност да се возите на туристическото двуетажно автобусче със спирки на всички обекти/ или  City card – само за градския транспорт.  Viena Pass е по-скъпа, защото дава повече предимства – освен извозването до желаните обекти, бонусът е пропускането на опашките за билети в музеите. Тоест предимствата са доста – можете да са качвате и  слизате многократно, докато обиколите всички набелязани забележителности, които ви интересуват.  В цената й сте платили и входните такси за дворци и галерии. Но…разбира се, че има поне едно „но” – това ви е изгодно, ако сте там през лятото или по принцип в топъл сезон с дълъг ден, когато можете за два дни да обходите настървено поне 10 обекта, иначе просто сте спонсорирали общината, както се оказва в повечето случаи. Но пък да наблегнем на удобството – че без да мислите много-много докъде и как да стигнете, как да оптимизирате обиколката си и други подобни туристически дилеми, автобусът ви спира точно пред обектите!

City card  включва само транспорта из Виена, но пък дава достъп до всички видове транспорт – подземен, надземен влак, метро, автобуси, всичко. Но трябва да мислите. Как и докъде ви е нужен. Това обаче не е трудно в уредената градска среда на Виена, понеже карти има на табла буквално навсякъде, където са ви нужни, в централна гара има туристически информационен център, където служителите въздух не могат да си поемат от неспирните въпроси на новите в града, а и хората са мили и упътват. Ще се спрат и ще ви отговорят  – кратко и ясно, без да пестят от личното си време. Достъпът до транспортните връзки е лесен – сам валидираш билет или карта – еднократно. След като е отпечатана датата и часа на нея, с право си ги ползвате колкото е нужно. Не видях контролиращи органи и сцени по залавянето на нелегални пътуващи, но ако това се случи глобата за нередовен пътник е 150 евро!

Влакчето от и до летището ще ви струва 4.20 евро и въпреки че в пътеводителите ще видите съвети с какви ли не номера и цени – като S 7, 168 , Sity tren с т.н. – гледайте картите и името на крайната дестинация. Например: от летището за града на влакчето може да пише Залцбург или Цюрих и пак да ви отведе до централната градска част на Виена. Просто продължава и в друга посока след това! Ако пък искате да се разходите из историческия център и се чудите къде да слезете, спирките са именувани на най-голямата забележителност като Шонбрун напр., Карлплац или Щефанплац – което подсказва, че Дворецът или Катедралата са точно на това място.

Всъщност, Виена е пример за добре уредена градска среда, направена с мисъл за хората. Много приятно усещане. Лесно за ориентация и достъпно като инфраструктура. Комфортно като пътуване – навсякъде е топло, придвижват се бързо и на кратки интервали от време. Усещаш, че си в западна Европа!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment