Тръстиковата лодка тръгва на историческото си пътешествие

Dea/ август 16, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Тръстиковата лодка, чийто строеж започна на 5-ти май край Варна, вече е готова за път. След като на 1-ви август беше пусната на вода, екипажът имаше малко време да прави тестови плавания- във Варненското езеро и в залива.

Въпреки ветровитото време, корабът направи изпитанията на вода

Трудностите, с които са се сблъскали в практическата част били различията от тренировъчния модел, с който екипът работел миналата година в немско езеро и реалната конструкция, с която ще плават. Проблемът идва от това, че дървените части са поели повече вода и са станали почти неподвижни. Другият проблем е, че никой от тях не е моряк и на хората на борда им липсва опит дори как да опънат платното. Според Теодор Роков, археолог от Варненския РИМ и част от екипажа това ще се навакса в движение и в реални ситуации. Другите също са оптимисти и вярват, че въпреки трудностите, ще могат да отплават днес следобед от Варненското пристанище, за да не отлагат повече старта на експедицията „Абора 4“. Корабът, изработен от тръстика от езерото Титикака в Боливия по документи се води експериментален плавателен съд. С такива кораби в древността са се извършвали плаванията, на такъв е плавал и Тур Хайердал и капитанът – Доминик Гьорлиц от Германия иска да продължи делото му. Те са се познавали лично, дори са били приятели за около 7-8 години, преди пътешественикът Тур Хайердал да напусне този свят. За д-р Гьорлиц, експедицията е част от мисията на живота му и от 30 г. той работи теоретично по детайлите от историята, дори е защитил докторската си теза с тази тема. Корабът ще плава към Дарданелите и крайната им цел е остров Крит. Идеята е да се направи отсечка от точка Б до точка А на древния маршрут, по който вероятно са ставали морските и търговски връзки с Древен Египет. Жалко е, че плановете търпят изменение и въпреки предварителните уговорки на борда да бъдат и боливийските индианци Фермин Лимачи и синът му, които направиха тръстиковият кораб, те няма да го осъществят. Причината- изтекла виза за престой в ЕС. Ако бяха спазени плановете за тръгване от България в края на юли, това нямаше да се случи, но животът често променя плановете ни.

Баща и син Лимачи – едни от малкото хора в света, които знаят как да направят тръстикова лодка, при това без чертежи. Тук са в средата на месец юни. Контейнерът с тръстика се забави с пристигането у нас и това рефлектира върху забавянето на строежа на лодката


Снощи екипажът се готви до късно под инструкциите на капитана д-р Гьорлиц, натовариха провизиите за храна и макар и уморени и притеснени, в готовност да докажат тезата си. Че много преди времето на Великите географски открития, връзките по море в света са съществували.

Марк е от Германия, а Том – от Америка. Те са част от международния екип на борда. Тук сме на възможно най-високата точка на лодката откъдето се управлява кораба
Днес, 16.08.2019 г. от 16 ч. са плановете корабът да напусне Варна

С

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment