Щастието като дестинация

Dea/ март 31, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

И пак идва ред на въпроса :“Къде сме ние?!“ спрямо света, как хората от България възприемат живота си – като добър или не съвсем, абе с една дума – щастлива ли са! Ами не много…показва наскоро направеното изследване World Happiness Report 2019, според което ние /българите/ сме на 97-мо място в света. Добрата новина е, че не сме последни! 97 от 156 позиции, даже си е почти в средата, да ви кажа! Само дето сме последни от всички членки в ЕС. Пред нас са Камерун, а след нас – Гана – ако това изобщо е успокояващо. Критериите за оценка са: продължителност на живота, подкрепа в социален аспект, корупция и разни други.

И ако се питате кои пък са тия в началото на класацията, ще ви кажа: Финландия. Веднага след нея се нареждат Дания, Норвегия, Исландия и Холандия. Забелязвате ли тенденцията? Студени като климат държави, но пък подредени. И хора, които оценяват дори малкото получени слънчеви лъчи, напр. или пък топлината от сауна в дома си, които приемат с благодарност! Усещате ли разликата?

Добре, да видим какво още имаме в топ 10 – Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. Изключително „подредени“ и уредени държави, в които управниците мислят за обикновения човек – да се чувства добре и да се развива, ако желае. И да има необходимия минимум, за да не прехвърля мисли за бойкот на правителството, протести или каквито е да е други негативни форми на обществено недоволство. Последни в класацията са Централноафриканската република и Афганистан, а финалната точка слага Южен Судан.

Какъв е изводът от това ли? Ами да пътуваме – до онези държави в началото на класацията и да наблюдаваме внимателно какво правят те, че са толкова щастливи, кое им дава доволство от живота и какво ни липсва на нас да го приложим в нашия бит. Да пътуваме толкова, колкото е нужно, но накрая и ние да сме като тях. Какво ще кажете?


Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment