Гледки от Алпите

Dea/ юли 10, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Ето такива гледки се разкриват пред теб, когато правиш преходи из Албанските Алпи. Добре, че има и сенчести места и не всичко е слънце, пек и камъни. Пейзажа може да се сравни с Пирин – сурово красиво, бих казала. И слава Богу, че често има откъде да набавяш вода, защото жегите това лято наистина май са над обичйните.

И малко след това имаше изненада:

На този тип места често срещахме работещи деца. В момента те са във ваканция, но нямат нищо против да я прекарат и така. Казват, че учат в по-големите албански градове, а за три месеца са на село при баби и дядовци. Не съм ги снимала. Можете да ги видите навсякъде- до чешмите край пътя или по пътеките в планината. Винаги, където има условия за приходи – да минават туристи и да има поток, река. Където охлаждат буксите с безалкохолни/предимно газирани/ и бира. Кафето го правят…албанско/ на джезве/ или с нес кафе. Работни са албанците, така учат и децата си – от малки. Те нямат таблети, скъпи телефони или други съвременни играчки и не го приемат като наказание, че са там. Напротив. Учат английски и го упражняват по най-добрия начин – в непринуден разговор с минувачите, без да се натрапват.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment