Кападокия – земята на красивите коне

Dea/ октомври 11, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Кападокия

Преди 10 млн. години три вулкана образуват причудливите скални феномени, които хората доуформят като къщи. Там е родното място и на Свети Георги, от времето, когато е бил воин.

Според библейските текстове Кападокия била най-голяма стара област на Мала Азия, забележителна с богатите си пасища и породисти животни. „Страната на красивите коне” – това приблизитено в превод означава името й. Днес Кападокия е известна като екзотична туристическа дестинация, която впечатлява с причудливите си форми на своите природни скални образования, оценени като забележителност със световно значение от ЮНЕСКО. Отдавна исках да съм там. Да видя и усетя това, което кара мнозина да се връщат отново. И ето че се появи възможност да се запозная с един от най-интересните музеи на открито, които съществуват в света.

Кападокия е органично свързана с православната вяра и почитта към нейните светци. Смята се, че тук е възминкнала идеята за Светата троица.Тук е роден свети Георги и не случайно той е изобразен на много от стенописите в скалните църкви в Малката Кападокия. Така честните хора наричат района от три градчета – Гюреме, Юргюп и Новшехир. В първит едве се намират и забележителните скални образования, които правят това място неповторимои известно по цял свят. Как са се получили тези форми?

Обяснението е на 10 млн. години. Тогава по тези места имало три действащи вулкана. От тях са се натрупали кал, пепел и лава. Така вследствие на вулканичната дейност и ерозията се образували някои от природните форми. Земетресенията продължили да накъсват земната маса, а останалото дооформили дъждът, снегът и вятърът.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment