Правила за пътуващите по света

Dea/ януари 5, 2021/ Пътешествия/ 0 comments

Въпреки все още нестабилната ситуация за пътуване, изискванията за ПСР тестове  и карантини не спират най-мотивираните травъли да отидат там, където желаят. И все пак, за да нямате неприятности и парични рестрикции, нека припомним някои писани и неписани правила, които сте задължени да спазвате в чужди страни. И да знаете, това че не сте оттам и не сте ги чували не ви оправдава! И така, вие сигурно сте грамотни хора, които се подготвят по някакъв начин за пътуването си и четат и търсят информация какво е специфичното за страната към която се отправят, за да не изпитат културен или друг вид шок, но…животът показва, че колкото и да се смятаме за подготвени, той все успява да ни изненада. 

Да настъпиш банкнота в Тайланд се равнява на престъпление. Както знаете, върху парите на всяка държава са изобразени важни персони, свързани с тяхната история и политика и в този смисъл, върху тяхната валута – бата са ликовете на кралското семейство. Затова макари  неволно, ако я настъпите, те автоматично ще счетат това за неуважение от ваша страна.

Да дъвчите дъвка в Сингапур се приема за много невъзпитано, така че си спестете това, ако имате такъв навик или го заместете с нещо друго – напр. бонбон.

Въпреки че Венеция е популярна с гълъбите си, не е прието да ги храните на площад „Сан Марко“/ главният им площад/. Същата забрана важи и за Сан Франциско.

Нали знаете кое  е най-голямото „престъпление“ във Великобритания? Да се движите отдясно! Винаги ходете по левият тротоар, защото това е страна, известна със строгите си правила и солени глоби, с които приучват бързо новодошлите къде се намират. Същото важи и за Австралия. Внимавайте, полицаи дебнат отвсякъде!

В Обединените Арабски емирства е изключено да проявите близост на обществени места- целувка, прегръдка или хващането на ръцете на любимия може да ви коства неприятности с органите на реда. Така че – въздържайте се, ако не ви се ходи в затвора!

Ако шофирате във Франция и нямате дрегер в колата – пак лошо! Там сте задължени за това. Но пък можете да се целувате и прегръщате колкото искате навсякъде, защото тоа е страната на любовта. Или поне така казват.

Къде точно ще се чувствате особено щастливи, вероятно ще установите сами като пообиколите света, ако вече не сте наясно с това. Принципно ние хората сме устроени така, че все търсим нещо далечно и екзотично да ни разнообрази живота и си мислим, че далечните дестинации са нещо изключително. Но както показват приказките и легендите, още от древността някой тръгва на далечен път, без да може да бъде контролиран от майка си по телефона, но след време се връща. За да донесе знание отдалеч, култура, която ще раздвижи старото и най-вече да оцени онова, което е имал. Понякога е нужно повече време за това и сравнение. 

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment