Да засадим нова гора в Странджа

Dea/ март 13, 2019/ Разни/ 0 comments

На мястото на опожарената преди около две години

Ако нямате планове за следващата събота и имате възможност да се включите в акцията на „Зелена Странджа“, може да се включите – от там казват, че всеки, който иска да участва в кампанията по възстановяване на опожарената през 2017 година гора между бургаските села Банево и Изворище, е добре дошъл .

Преди година там са засадени 150 дъбови фиданки. За тазгодишната акция са приготвени нови 100 фиданки, защото създаването на гора е труден и продължителен процес, който изисква грижи, търпение и постоянство. Държавно горско стопанство – Бургас е залесило почти 100 дка опожарена площ и се подготвят още толкова за следващата година. Какво трябва да направите?

На 23 март /събота/ да отидете в лесопарк „Бургас“ (старо име „Седма петилетка“) между Банево и Изворище. От сборния пункт се отива към определената и подготвена от Държавно горско стопанство – Бургас площ за залесяване, заедно с осигурените фиданки от дъб.

Инструментите за акцията ще бъдат осигурени от „Зелена Странджа“ и „ДГС – Бургас“, но който има възможност, може да си донесе мотика, кирка или садилно колче.

След като се изпълни благородната кауза, е предвиден пикник на открито, стрелба с лък, народни танци. Пеша ще бъдат преминати общо 6 км.

Програма, 23 март /събота/:

9.00 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас;
10.00 – Сборен пункт на площада на село Изворище, начало на прехода към мястото на залесяване;
11.00 – Беседа за горските пожари и залесителната дейност в Бургаски регион. Инструктаж. Начало на акцията по залесяване и отглеждане на дръвчетата;
13.00 – Обяд на открито в гората, стрелба с лък, хора;
14.30 – Преход обратно до село Изворище и отпътуване за Бургас.

Ако нямате личен транспорт, може да ползвате осигурен транспорт с автобус от Бургас до село Изворище и обратно срещу 10 лв. на човек. За целта е необходимо да попълните регистрационната форма под информацията за събитието в сайта www.zelenastrandja.com.

Екипировка
– Удобни туристически обувки или маратонки;
– Малка раница;
– Храна за пикник и 1,5 л. вода;
– Дъждобран;
– Фотоапарат;
– Мотика, садилно колче – по възможност;
– Повече добро настроение.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment