Златото на траките

Dea/ март 16, 2019/ Разни/ 0 comments

Скритите послания от траките

Изумително е всичко, което са ни оставили. Колко от него разчитаме обаче? Какъв е бил животът им, какви са били мистериите им, посвещенията им? Загадки! Оставили са ни няколко подсказки, като че да ни пробват доколко ни е интелигентността да схванем посланието и ако не можем – то да си остане тайно! Доста умно. Но пък развива интелекта и на прослойки, които ако не беше блясъка на златото, никога не биха се постарали.

Видеото е правено от Даниела Георгиева и оператора Неделчо Чавдаров за БНТ – Варна. В случая поводът е изложба с находки от тракийско време, експонирана временно в РИМ – Варна

Тази експозиция може би никога нямаше да бъде видяна от широката публика. Но това все пак се случи покрай някои обществено-политически събития. Иначе историята щеше да потъне, както много други експонати, останали извън музейните сбирки.

И днес множество тракийски могили стоят непроучени в очакване на по-добри финансови времена от археолозите. Междувременно, организирани групи – очевидно склонни на безплатни първоначални проучвания претърсват земята ни. За да се озоват стотици или много повече артефакти в частни колекции извън България. А южните ни съседи да претендират, че те са наследниците на тази култура. Време е да си върнем историята, истинската история! И да използваме знанието, което траките са имали за здравето и процеса на оздравяване, лечението, посвещението и мистериите. Защото не всички могили са погребални съоръжения. Има тракийски племена, които са били с по-различни обичаи и това личи от откритията около Нова Загора – там са погребани и с колесниците, не само с конете!

Какво е посланието, което още не сме получили и осъзнали от предците ни? Едно от тях е да сме обединени. Защото силата е в това да сме заедно, не разделени, както са били те – на 72 различни племена. Смятали са, че са достатъчно силни, за да противостоят на всеки нападател и са подценили възможността да създадат общност, държава. И това им е струвало скъпо! Можем ли и днес да си позволим лукса да продължаваме да плащаме скъпо за това, че не се учим от миналото си и не ползваме уроците на историята? Едва ли.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment