Илюстрации в Двореца

Dea/ октомври 26, 2018/ Разни/ 0 comments

Старите български илюстрации на книги гостуват в едно от най-арт пространствата у нас.Стари, но златни! Илюстрациите на Илия Бешков и учениците му все още могат да се видят в галерия „Тихото гнездо” на Двореца в Балчик / до 29.10. , понеделник/

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ представя 90 творби на утвърдени български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията е от фонда на Художествена галерия “Илия Бешков” – Плевен.

Авторите са работили над оформлението на български и преводни детски книги, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Те са: Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев.

Илюстрацията е вид посредник между книга и читател със специфично послание. То е взаимодействие и допълване между изобразителното изкуство и литературата. Също и общуване – диалог между художника и писателя, но по страниците на изданията. Като художникът, илюстриращ различни литературни произведения, свързва творчеството си с това на писменото слово.

Българската илюстрация започва да се оформя като самостоятелен жанр в началото на XX в. Първото поколение български художници-илюстратори – Борис Ангелушев и Илия Бешков, дават добра основа на всички след тях.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment