Музика/глоби/авторски права

Dea/ октомври 26, 2018/ Разни/ 0 comments

Ако досега 5 чиновника от Министерството на културата трябваше да инспектират всички заведения в страната, то от началото на 2019 г.   с това вече ще са натоварени общинските инспектори. Те ще следят уредени ли са правата за музиката, която звучи в ресторанти, хотели и кафенета. Това са част от промените в Закона за авторското право у нас.

Глобата за нерегламентирано ползване на музика е от 2000 до 10 000 лв.

Какви са разходите за бизнеса по един музикален лиценз?

Сумата за права, която един ресторантьор или хотелиер трябва да заплати годишно, зависи от категорията, сезонът и броят на местата в обекта. Сумата за лицензирано ползване на музиката като притегателен фактор за определена група клиенти е символична в сравнение с глобата за нарушение. При санкция, 50 % от парите отиват към бюджета на общината за културни проекти. Така гласи обновеният Закон.

Лично право на всеки от нас е да слуша каквото иска музика у дома или с приятели, по радиото или на CD,

но когато музиката звучи в търговски обект и той продава услуга – тогава правата не могат да бъдат уредени с платен абонамент към доставчик, или чрез закупуването на определен носител, какъвто е дискът на любимия ви изпълнител. Работещите в МУЗИКАУТОР /компанията, която урежда авторските права в България с музикалните творци/ са убедени, че музиката въздейства на клиентите. Кара ги да прекарат повече време в едно място и ги обвързва емоционално с даден бранд. Затова и собствениците на ресторанти, барове, дискотеки / които печелят пряко от музиката в техния бизнес/ трябва да имат отношение към творческия продукт и да заплащат за неговите права.

Все повече компании в световен мащаб отчитат музиката като ключов фактор за скока на продажбите си, заедно с правилния избор на светлината и ароматите в помещението. Но така ли е у нас?!

Изключително трудно е на малък пазар без традиции в интелектуалната собственост /като българския/ да се популяризира схващането, че музиката помага на бизнеса и създава емоционален контекст за потребителите на различни видове услуги.

Собствениците на търговски обекти получават легален достъп до репертоара на над 3000 творци, 15 000 произведения, или накратко 95% от световния репертоар, използван от медиите у нас.  За максимално улеснение на бизнеса е създадена нова платформа –  MusicPro.org , която позволява на собственика на заведение с няколко клика сам да изчисли дължимата сума за права и да сключи договор едновременно.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment