Томас Кук – бащата на организирания туризъм

Dea/ септември 27, 2019/ Разни/ 0 comments

Зад голямата мечта на Томас Кук стоял и голям идеал: той вярвал, че с пътуването в човека се осъществява най-лесно и бързо трансформацията към това той е най-добрата си версия!

Как започва всичко ли? Ами с оферта – към железниците, които можели да свалят цените на билетите при пълна заетост на местата. Виждайки тази пазарна ниша, след като наблюдавал какво става в транспортния бранш, проповедникът Томас Кук отправя оферта към 570 души и те предприемат първото в света организирано пътешествие от цели 17 км /Лестър-Лъфбъроу/ на минимална цена. Имало и бонуси: оркестър във влака, лека почерпка, разходка в града…

Томас Кук вярвал изключително в успеха на бизнес начинанието си! Даже участниците в този така да го наречем експеримент в туризма имали освен любопитството към нови места и друга обща страст – въздържанието от алкохол /също като него/.

Идеята му се развива във времето и придобива все по-голям размах – толкова, колкото далеч може да отиде и влака.  Дестинации на километри от зоната на комфорт в дома стават популярно развлечение за любопитните към живота и неговата пъстрота. Следващото мащабно културно събитие, което събира още ентусиасти е изложбата на принц Албърт. Това е прецедент за времето си, защото кара над 150 000 души от провинцията да излязат едновременно от родните си места, за да гледат изкуство. Нещо повече – дори се пристрастяват и в следващата половин година те все повече се заглеждат в необятните дебри на изкуство като по този начин и разширяват своя кръгозор.

Прохождащият бизнес на Кук се развива благодарение и на тесногръдите схващания преди век и половина, а имено предрасъдъците, че ако млада и необвързана жена предприема подобно пътуване /без придружител роднина или романтична половинка/, то вероятно е с леко поведение…

За Викторианската епоха това си е направо революция във възпитанието на младите дами, които хвърлят гоблените, за да пътуват. Достъпните цени на билетите за влак им давали спокойствието и независимостта, от което те се нуждаели. Но туризмът вече показвал различните си нива: за богатите от средната и висша класа – луксозни пътувания, за бедните – здрави обувки и хайде на баира!

Освен това пътешествията попълвали пропуските в образованието на мнозина. Проблемите, които се появили били с хората обаче – богатите не искали да делят друм с бедните и обвинявали Кук за това смесване на класите.

Транспортът дълго време оставал основно железопътен / като удобен и евтин за средностатистическия англичанин/, приходите от билети растяли и то не само за първа класа.

С мечтата на Кук, ставали възможни и други мечти – за нови хоризонти и приключения. Услугите се разраствали – към резервацията на билета вече добавяли и билети за някакъв спектакъл, определен ресторант или друго значимо културно събитие. Така туризмът постепенно се профилирал, вече се добавяли и други държави като Франция, Италия, Америка, Египет, Палестина и Мека. Кук подозирал каква е силата на рекламата и първите му плакати се появили през 1850 г. Още тогава тръгва нишката и към днешния ол ин клузив модел, с тогавашния ваучер за намаление в храната в определени заведения, с които той предварително подписал договор. Няколко години по-късно фирмата на Кук предлага и околосветско пътешествие, основава и своя банка.

Неговият модел в бизнеса е копиран многократно и успешно от конкурентите му, които обаче едновременно с жаждата си за бърза печалба правят и друго – разширяват стремглаво периметъра на осъществената мечта на Томас Кук – хората да се променят сами към добро . Без хазарт и алкохол, разширявайки познанията си за света.

Днешните пътувания вече имат безкрайно много варианти за преживявания
Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment