Варна събира ценители на Бг историята

Dea/ ноември 19, 2018/ Духовно развитие/ 0 comments

За 23-ти път Варна събира на едно място радетели на българската историческа истина в Пленарна зала на община Варна в почивните дни.

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“ със съдействието на община Варна организират на 24 и 25 ноември 2018 г. Национална конференция: „България в световната история и цивилизации – Паметни събития и личности”.

В петъчната вечер – на 23.11.2018 г., от 18 ч. в Арт салона на Радио Варна ще бъде представена книгата на Петко Атанасов: „Величието на Константин и нашата участ“.

В конференцията участват с нови проучвания над 30 изследователи. Стоян Райчевски ще представи своята най-нова книга, посветена на големия идеолог на българското Възраждане – Георги Раковски.
Програмата включва широка хронологична и тематична палитра от доклади в областта на археологията, историографията, лингвистиката, етнологията. Повечето техни автори са утвърдени изследователи, спечелили интереса и доверието на варненската аудитория. Сред тях са Светлозар Попов, д-р Росен Гацин, Славян Стоянов, Християн Облаков, д-р Пламена Рачева от Варна, доц. д-р Веселина Вачкова, Христо Буковски, Цветан Томчев, проф. Борис Атанасов, проф. Добрин Денев, Николай Иванов, д-р Юлия Боева и Спас Мавров.
За първи път ще посрещнем д-р Атанас Орачев от Ахтопол – един от най-добрите изследователи на древната история на Черно море, създател на „Музея на котвата“ в Ахтопол, ръководител на множество подводни археологически експедиции. Сред новите участници в програмата на конференцията е Валентин Вътов от Пловдив, автор на солидното двутомно изследване „Непознатата история на българите“. Радослав Симеонов от Добрич ще представи своите дългогодишни проучвания, свързани с героизма на българската войска в боевете през Първата световна война в Добруджа.
Продължаваме да привличаме съвсем млади изследователи за участие в нашия форум и да ги подкрепяме в тяхното развитие. Отново даваме думата на екипа ученици от Хуманитарната гимназия във Варна, които от години провеждат теренни проучвания на фолклорното наследство в с. Аспарухово, Варненско.

Оформи се блок от интересни доклади, посветени на културно-историческото наследство на Варненския край. Те ще запознаят аудиторията с първите учреждения във Варна след Освобождението, с паметни места в града, свързани с живота на видни личности, с архитектурни забележителности и др.

В края на неделния ден ще видим презентацията на Ивелин Михайлов за грандиозния проект „Исторически парк“, който се строи край Варна.

програма 2018

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment