Дядо Влайчо

Dea/ март 5, 2019/ Духовно развитие/ 0 comments

 

  

Вероятно много от вас не са и чували за него. Онези, на които той е познат не само като име, го знаят като феноменът от село Коньово. Пророкът от Новозагорско бил скромен човек с рядката дарба да вижда напред в бъдещето  – като предсказва и лекува. Тълпи от хора се стичали към него за помощ и от любопитство. Не вземал пари. Но въпреки това дарбата му не му донесло нито слава, нито радост. Защото властта го преследвала и дори вкарала в еднопосочният за повечето хора път към Белене. Но не и за него – той успял да излезе жив оттам. Вчера по случайност се озовах в неговата обител. Бях наблизо – до родното му място и се отбих, за да го почета. Бях с приятел. В центъра на селото ни посрещна паметник, разбрахме и че в момента се изгражда параклис – точно срещу църквата, а в читалището е направен кът, посветен на дядо Влайчо.

Беше затворено, но скоро разбрахме какво е експонирано там – негови вещи, част от скромната му мебелировка, която е ползвал, дрехите му и много книги, в които потъвал при първа възможност. Чудех се къде ли е живял и само след минутки получихме отговора – от човек в магазина, който даже ни и заведе там! Ако и вие попаднете в Коньово, да знаете, че къщата му се намира на улица… „Дядо Влайчо“!  Ще я познаете – малка и скромна – като него. В този момент група хора се суетяха около входа и тъкмо влизаха в двора – оказаха се негови роднини и ни пуснаха в неговата стая! Там, където е живял, приемал хора и където е починал. Където се е молил и чел книги, стаята, която е чула много житейски ситуации. 

  

Скромна селска къща с познат интериор от 20 век.

 

Но с осезаемото му присъствие! Човекът, който ни посрещна е неговият племенник – Жечо Господинов. Спомня си го ясно. На масата има книга и библия. Разказва ни, че е бил вярващ и много хора изпращал към църквата и при поповете за съвети. Разгръщам страниците, които е разгръщал и той. Поглеждам стиховете, които е писал в самота и след дълбоки проникновения. Отварям напосоки, за да видя послание…

 

Познавал се е и с Ванга, и с Петър Дънов. Общували са. Но не е приемал съревнование в негативен аспект, към каквото го подканяли подстрекатели, за да гледат сеир кой е по-голям пророк…Отказвал да участва в подобни манипулации! Човек с достойнство и усещане за значимост, която не се нуждае от нечия оценка. Нито пък да доказва, че е повече от някого. На стената има и слабо позната снимка на Дънов, с когото общувал и по този начин. И очевидно цени също толкова много. Уважавал и Ванга.

Изключителна личност! Кога ли ще го разберем напълно?! На България са дадени толкова светли души, за да помагат…Сигурна съм, че го прави и сега, въпреки че го няма във физическия ни свят.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment