Бат – първото СПА в Европа

Dea/ март 14, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Вътрешният двор на баните

Бат – едно много светло място в графство Съмърсет. Намира се на около 200 км от Лондон. Аз отидох дотам с автобус от Виктория стейшън /Лондон/. Цената на билета е малко на принципа като самолетните билети – колкото по-рано, толкова по-добре! Когато попаднах в градчето ми направи впечатление стила му – неокласицизъм отвсякъде. Дори се питах на няколко пъти къде съм – в Италия или в Англия?! Наистина се пообърквах! Но историята веднага даде нужното обяснение!

Градът се е развил от римляните още през І век около топлите геотермални извори в долината на река Ейвън и на практика това е първото СПА в Европа! Столетия по-късно /1720 г. -1840 г./той става изключително популярен като курортно място с минерален извор. Заслуга за това имат римляните – те откриват единствения горещ извор в Британия! По-късно Бат излиза на мода благодарение на кралица Ан, която преоткрива неговите лечебни води /през 1702 г./ и по този начин слага началото на неговото възраждане като първи курортен град с минерален извор на Англия.

Но градът не е само киснене в топлите води за здраве и удоволствие, има и богат културен живот с много галерии и музеи: „Victoria Art Gallery“, „Museum of East Asian Art“, „Holburne Museum of Art“, „Bath Postal Museum“, „Fashion Museum“, „Jane Austen Centre“, „Herschel Museum of Astronomy“ и разбира се този на Римските бани, за който основно става дума тук. Годишно го посещават един милион туристи, Бат е включен и в списъците на ЮНЕСКО.

През 18-ти век градът е водещ център на модния живот в Англия, тогава е построен Кралският им театър и други емблематични за града сгради и мостове.

12 статуи на римски императори с особен принос заобикалят Римските бани и гледат така, както и някога на народа – отгоре!

Римските терми са били някога една от най-важните обществени постройки в Древен Рим, а днес – един от най-добрите примери за запазване и управление на такива антични постройки. Реновирани са по Европейски проект, без това по някакъв начин да ги е увредило! Самата Римска Баня е разположена под нивото на съвременната улица и се състои от 4 основни части – свещен извор, Римски храмове, Жилищна част и находки от Римските бани, представени в музей.

Минералната вода е на нивото, на което са я пълнили римляните. Това е първото СПА, така да се каже в Англия, затова и градът е наречен така. Тук е родена актрисата Кейт Уинслет – помните я от филма „Титананик“ /но тя не е виновна за потъването му/. Джейн Остин също се радвала на покоя на мястото и е поживяла в него една година в търсене на спокойствие и вдъхновение, вероятно. Къщата, в която била отседнала, днес е превърната в неин музей.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment