Виж Варанаси и умри!

Dea/ декември 31, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

И така може да се перифразира известната максима за италианския Неапол. Как защо? Хиляди хора посещават индийският град Варанаси/Бенарес и дори се преселват там с намерението да умрат в него, защото според легендата ако това се случи – ще им бъде прекъснат цикълът на преражданията. На това се и надяват поклонниците. Бенарес – и така може да чуете името му, за същия град става дума!

Намира се на левия бряг на р. Ганг и се смята за свещен от индуиси, будисти и джайнисти. Много от индийските религиозни водачи, философи, поети, писатели и музиканти са живели в него, в  това число и Буда, Шанкара и Кабир.

Американският писател Марк Твен пише, че „Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда двойно по-стар от всички тях взети заедно.“

В града има две хиляди храма и безброй стълби, водещи към реката! По някои от тях хората отиват за ритуално къпане, след което вярват, че са пречистени от греховете, други ги пренасят за да бъдат изгорени, а праха им разпръснат из свещената река Ганг…

Поне един милион туристи на година идват във Варанаси, силно вярващи, че мъките им от този живот са за последно. И както на много места в Индия  – и тук контрастите са налице. Бедност и разточителство съжителстват буквално на една и съща кална улица и това се приема за местен колорит, без аналог където и да е по света.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment