Калиакра

Dea/ ноември 3, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Наричат нос Калиакра едно от магическите места в България – заради природата, легендата и историята!

Носът е природно творение – естествен скалист полуостров, вдаден на  2 км навътре в морето. Вцепеняващата гледка, която покорява всеки новодошъл трудно може да се опише с думи. Това място може да бъде наречено „Властелинът на вятъра и морското безбрежие”,  а ние – привилегированите да наблюдаваме тази шир от височината на 70 м. скалисти брегове.

Археолозите започват проучванията си през 1965 г.  и само три години по-късно вече правят музейна експозиция. По намерената керамика, бижута и предмети от бита историците заключават, че най-знатните жители заемали площите на най-вътрешния град. Археолозите всяка година откриват все нови и нови находки. Удивлява ги планировката, както и водопровода от римския период, който отвеждал минералната вода до баните във втората част на външния град. Много хора от различни епохи оставили своя отпечатък на Калиакра – траки,  римляни, византийци, славяни и прабългари.

„Животът тук започва през 4 в. пр.н.е. – именно тогава едно от тракийските племена – „тиризи“ дава името си на носа – Тиризис. Те изграждат първата крепостна стена на носа, която предпазва полуострова от север/ сушата/, а от морето той е естествено защитен“ – разказва Тодор Тодоров, уредник в ИМ – Каварна

Едни от най-желаните „морски дарове“ на Калиакра са несметните богатства, които морето или пещерите около носа още пазят. Много иманяри от десетилетия търсят изгубени или заровени съкровища като това на Лизимах, което според преданията той оставил тук. Затова и 30-те пещери, част от които са достъпни само по вода, отдавна са „претърсени“ от любители- сребролюбци. Местните хора гледат с насмешка на тези напъни, защото с Калиакра шега не бива – тя знае как да опази богатствата си.

Лизимах действително е резидирал на Калиакра – открита е монета през 1966 г. и оттам вече съществува предание, че той оставил съкровищницата си на Калиакра.  Има предположение, че то се намира в някои от многобройните пещери, но дали е така…

През Средновековието Калиакра става център на Добруджанското деспотство и  човека, който премества този център от Карвуна /дн. Каварна/ в Калиакра е Добротица. Причината – по-добре да я отбранява.Той имал флот, защитавал крепостта срещу генуезци и венецианци и постепенно Калиакра добива столичен вид.

Най-значимата битка около крепостта е тази на Феодор Ушаков с турците. Тя се случила в най-западната част на носа – там, където е най-предпазена от ветровете и някога е било пристанището на Средновековна Калиакра. Това е най-мащабната битка по Черноморието ни, а оттогава Ушаков е  обявен и за светец…

Най-известната легенда, свързана с нос Калиакра безспорно е тази за  40-те девойки, които сплели косите си и заедно скочили в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Това е техния избор пред възможността да са поробени и унижени. Тази история е показателна за гордостта и непреклонността на българския дух, затова и всява респект у чужденците всеки път, когато гидовете я разказват.

Това се случва в края на 18 век, когато османците постепенно завладяват Балканите. Защитниците се сражават упорито, но не успяват да удържат напора им..

Кое прави нос Калиакра толкова специално място – дали защото е вдаден толкова навътре в морето, колкото никое друго по крайбрежието? Може би само морската стихия знае как успява да балансира така, че въпреки хилядите посетители, тук да властват единствено самотата и спокойствието.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment