Колоездачи, към Болоня!

Dea/ октомври 30, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Градската община на Болоня има „зелено” решение за града си – безплатна бира или сладолед, ако се придвижвате с колело. Инициативата цели подкрепа на екологичния транспорт, като стимулите за придвижване с велосипед из града, може да ви осигури безплатно кино, бира или пък сладолед. Бонусите идват от европрограма, в която има ангажимент и общината. Идеята е хората, които оставят автомобилите си и продължават на две колела, да получават и награди, докато сами усетят ползите от това.

Въведена е от експерта по градско планиране Марко Амадори, който търсил начин да направи екопридвижването привлекателно за хората.

Какво разстояние е изминато, става ясно от мобилното пиложение Beter Points, което дава възможност за записване на изминатите маршрути. Срещу тях хората получават точки, които после разменят за различни стоки и услуги. За целта, с каузата е ангажиран и местният бизнес, като във ваучерната система са се включили над 100 компании.

А градската управа не спира дотук и организира състезания за най-много събрани точки! Като размера на бонуса се определя от броя на отделните пътувания, не от изминатото разстояние. По този начин, дори да правите много кратък маршрут, но пък редовно / до 4 пъти дневно/ имате шанс! Идеята е да се изгради навик у хората, не да форсират бройката, за да спечелят надпреварата. Срещу евентуални измами в километража, гаранция дават GPS тракера и приложението, които освен гореспоменатите параметри, дават сведение и за спестените въглеродни емисии.  За един сладолед, напр. трябва да съберете  3000 точки или това са 8 пътувания.

Идеята за алтернативно пътуване в града набира все повече популярност. Хората свикват и с другите ползи, освен чистия вуздух – като напр. по-добра спортна форма и настроение.

Въпросът е: какво ни пречи и ние да го въведем, като опция срещу натоварения трафик и замърсен въздух?

 

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment