Били ли са древни лечебници провиралките у нас?

Dea/ декември 8, 2018/ Пътешествия/ 1 comments

Има едни особени места из нашите земи, които са по-специални – лекуват. Дори думата, с която са обозначени: „провиралки“ е без аналог където и да е по света. Били ли са нещо като поликлиники във времената, когато здравеопазването е стъпвало на съвсем други практики, размишлява Костадин Димов.

Костадин Димов е от Бургас, но от години живее и работи в Казанлък. В последните няколко години интересът го води към малко и напълно непознати свещени места у нас, предимно свързани с траките. За да са по-забавни експедициите, в които посещава подобни енергийни места, организира група приятели, с които споделят общи впечатления и интереси. Интересът му към провиралките, които лекуват е бил забелязан и от колега от БНР и вчера техният разговор е станал обществен в ефира. Предлагам да го чуете, а както може би сте прочели – вече да съм писала за провиралката в с. Лиляч, Ето и интервюто:

http://bnr.bg/post/101054930/proviralkite-narodno-sredstvo-za-zdrave-i-zachevane?fbclid=IwAR2qpABU2miz315kSgkFHPbYMwK7hNrpiCRAhTpbN4gCiyyNL0Z_qUPnDd0

Пътешествието на Деа Утре, 9 декември Коста организира поход и който желае също може да се присъедини към групата. Целта е новия омфалос – на 6 километра западно от Кутела над Розовец. Ще се върви по черен път и по пътека, докато се стигне и хижата под връх Братан. Водач: Радню Шопов.При омфалоса ще бъде извършен древен ритуал. След това е планирано да се посети и Провиралката над Домлян.
Приятно прекарване на всички участници! 
Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

1 Comment

  1. I go to see every day a few web pages and
    information sites to read posts, but this blog gives quality based content.

Leave a Comment