Още не сте били във Вергина?

Dea/ ноември 24, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Ако още не сте били във Вергина /Гърция/ трябва незабавно да поправите този факт!

Топ атракцията тук е гробницата на Филип Втори Македонски. И, да – уау е!

Вергина е дестинация не само за любителите на историята, но и за всички любознателни туристи, които са отворени към нови знания. Дори и да сте виждали гробници, веднага ви казвам, че тази на Филип Втори Македонски във Вергина  е различна и си заслужава 6-те евро! Въпреки че има и някакъв безплатен ден, който е всяка първа неделя от месеца или нещо такова. Проверете преди вашето пътуване, променят се нещата.

Отбивката до малкото гръцко селце си заслужава, защото това, което може да се види там очарова както ценителите на световната история, така и туристите без особени очаквания. И веднага уточняваме, че в съвремието Вергина се е развила основно около тази туристическа атракция и днес вече предлага на посетителите не една и две къщи за гости, кафенета, заведения с типична кухня и павилиони за сувенири от типа – за всеки по нещо според вкуса и възможностите. Лятна семейна почивка би била добра идея, мястото е идилично спокойно.

Това, което може да се види, са руините от древния македонски дворец с богата експозиция на всичко открито на място, а то не е никак малко – златни накити с прецизна изработка, погребални съдове, оръжия.

Невисокото възвишение, под което се намира гробницата, не бие на очи, но пък крие интересни артефакти, които дават възможност на историците да предполагат, че древната македонска столица – Еге се е намирала точно  тук. В гробницата се вижда ясно как са живели най-известните представители на македонската династия – Филип Втори Македонски, баща на Александър Велики и неговите близки. Има планове и макети на двореца и руини от реалните им места спрямо земния насип!

Музеят е на практика „ин сито“ в самата гробница. Сред находките са уникални екземпляри на ювелирното изкуство като златният дъбов венец с жълъди – 313 дъбови листа и 68 жълъда, блеснали в ларнаката – златна кутия за скъпоценности, които и до днес се считат за едни от ценните находки от античността.

Желязна броня със златни орнаменти, хризелефантовият щит – още един шедьовър от 4 в. пр.н.е.! И още: македонският шлем, бронзовият триножник с лъвски крака, няколко удивителни златни ларнаки, други златни пластини-декорации, изящният златотъкан плат, с който са били обгърнати изгорелите кости на царицата, женските диадеми с вградена символика, релефите от слонова кост, с които е било декорирано ложето на принца,  изумяват с изработката и замисъла си… Наистина е невъзможно да се опише всичко с думи – просто трябва да се види! Отделете си достатъчно време, за да разгледате всичко и да подредите фактите в собствената ви представа за миналото.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment