Пещера Венеца

Dea/ май 7, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Намира се в северозападна България, в района на Видин и е една от най-новите пещери у нас. Открита случайно – но не както повечето от пастири, а при взризвни дейности се е разкрила скритата красота на подземията. От около три-четири години вече е пригодена за посещения от туристи, като прекрасните й форми са подчертани с подходящо осветление. Близка е по някакъв начин /приличат си/ с Драконовата пещера в Кастория /днешна Гърция/. До нея може да стигнете от Мантана, Белоградчик или Видин – в посока Орешец. Цените за вход са: 6 лв. за възрастни, 4 лв. за пенсионери и 3 лв. за ученици. При групови посещения правят и по 1 лев отстъпка на човек, ако имате списък на групата, с фирмен печат. Вътре може да снимате, но без светкавица! Тук е „царството“ на оникса – има го в изобилие.

Посещението ви във Венеца може да се комбинира и с това до една от най-старите и мистериозни пещери в България – Магурата /36 км е разстоянието помежду им/ , Белоградчишките скали /14 км./ и град Кула с интересната крепост Кастра Мартис.Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment