Предпразнична Виена

Dea/ декември 2, 2018/ Пътешествия/ 0 comments

Когато стане дума за Коледа, винаги си я представям в бяло като сняг, топло като пукащи дърва в камина, нещо червено за разкош /като за празник/, стил и красота, вдъхновение и чудодейно сбъднати мечти. Натрупано от очаквания стана, но нали Коледата е и това – да ти се случат внезапно хубави неща, и то накуп! И какво по-хубаво от това да се настроим за най-големия семеен празник с едно пътешествие до стара Европа! Например Виена, си казах аз и ей, хоп – право там с директен полет от Варна.

Коледните базари – така популярни по това време на годината са вече в разгара си и ако сте студоустойчиви, ще успеете да им се насладите на макс. Оцеляването там е въпрос на изпито количество „Глюко вайн“ или яйчен пунш, придружени с кесия печени кестени или порция цвъртящо мазно месо, което се надушва отдалеч. Вегетарианците не са много на почит по тези географски ширини, така че остава да се храним с красота за по-бързо извисяване.

Коледните базари са разпръснати на няколко възлови места из града – пред дворците Шонбрун и Белведере, около общината, до музеи, църкви и къде ли още не.

Австрийската столица обаче предлага много повече от това на гостите на града си – порции култура, класа, стил и куп изненади в разнопосочни посоки според интересите. Няма начин да ви откажат парите, с колкото и рядко срещано хоби да сте! Вече е предвидено, че ще го потърсите! Транспортът е прекрасно уреден, движи се на интервали, които почти не се усещат /буквално денонощно/ и най-важното – отоплено е навсякъде. Предвид минусовите температури навън, във всяко помещение, където попаднете – колкото и да е голямо, колкото и да сте премръзнали, ще се „размразите“ веднага! Не се пести от комфорта на хората и си личи, че това е формулата им за оцеляване през вековете.

Не видях представители на малцинства, заради които трябва да си държа чантата или да вземам каквито и да било предпазни мерки. Но пък видях полицейски коли да „прелитат“ вихрено и категорично през пешеходната иначе централна зона! Направи ми впечатление колко спокойни и одухотворени са хората, отзивчиви, когато ги питаш нещо. Без мнителност. Това, което ги отличава от другите европейски народи обаче е самочувствието с покритие, съчетано с непринудено общуване. Ред и сдържаност в най-приятната гама, така да се каже.

Различно е от Рим, Барселона или Лондон. При тях липсва припряността на италианците, шума от експанзивните испанци, тълпите туристи, с които трудно можеш да се разминеш или зомбиращото забързано движение в Лондон. Има какво да се види, но по един специфичен техен начин, който увлича с пример. Абе, Виена! Няма как да не повториш.

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment