Софрата, с. Веселиново

Dea/ октомври 21, 2018/ Пътешествия/ 4 comments

Тракийското скално светилище „Софрата“ е скътано в селцето Веселиново, Шуменско на 135 км от Варна. То е последното е 4-те обекта по екопътеката, която започва след края на селото/вляво, по очакален път/ Чистата природа и спокойствие обгръщат двата водопада – Големия скок и Скока – съответно с 50 и 25 м височина и една пещера. „Софрата“ е интересен обект – проучвана е веднъж от археолози, но така и няма публикация по темата. Иманяри още бродят в околността, а туристи обикалят с намерение да се докоснат до още едно високоенергийно място в България. Заслужава си да отидете до там, какъвто и да е сезон!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

4 Comments

 1. Съпа Деа, как така си сигурна, че няма публикации за светилището от Софрата? Може би не си видяла добре. Позволи ми тогава да добавя информация тук.
  Върху скалната тераса, известна с името „Софрата на Вълчан войвода“ са врязани различни знаци, които, за сега, е невъзможно да бъдат разчетени. По пода на своеобразната открита към небето и на изток „зала“ са вдълбани плитки малки ямички с диаметър под 2 см. Възможно е да са свързани с календарната или астрономическата практика на жреца от светилището, което около 3 хил. години преди нас устроили траки от племето кробизи. Ямичките, както и съоръженията на светилището лесно могат да бъдат заличени от подметките на туристическите обувки. Върху изравнената повърхност в южния сектор на терасата са очертани в плитък негативен релеф кръгове, които също следва да бъдат пазени. Древните траки вярвали, че скалата е олицетворение и обиталище на Великата богиня майка. По тази причина те никога не стъпвали обути в зоната на скалните си светилища. Не мога да очаквам, че съвременните посетители ще се събуват боси, но е добре, ако имат на разположение обувки с меки подметки и внимават къде стъпват. Хилядолетията милостиво са запазили създаденото от древните траки. Нали не искаме да влезем в историята като негови разрушители. Редно е популяризаторите на паметника да имат грижата не само за печалбите от него, но и за опазването му.
  По подробно за смисъла на светилището и предназначението му може да се прочете на адрес https://trakiiskosvetiliste.blogspot.com/.
  От проучвателя на светилището Павлина Петрова

  1. Благодаря Ви, Павлина за уточненията! Разбира се, че ще направя всичко възможно за да допринеса с нещо за мястото, което намирам за специално. Скалата е достатъчно овална, за да стъпваме и боси, действително или с меки гуменки. Ще пиша за това. Ще се радвам и да се видим. Само са ми разказвали за Вас и колко смелост Ви е била нужна на моменти по време на проучванията. Пожелавам Ви успехи от сърце!

 2. Скъпа Деа, радвам се, че опазването на скалните паметници те вълнува и се надявам, че ще имаш по-голям успех от мен в тази насока. Може би следващите поколения проучватели ще разполагат с по-добри технически средства, за да научат нещо повече за техните създателите им.
  Съжалявам, че не можем да се видим, поне за сега, защото живея далеко от „Софрата“. Ако успея да организирам пътуване до там, ще е за началото на м. октомври, заради особената връзка на тези дати с олтара на светилището. В този случай непременно ще те предупредя навреме.
  Благодаря за хубавите думи и за пожеланията. Бъди здрава и нека ентусиазмът и добрината никога не те напуснат. Много успехи и за тебе.

  1. То и аз не съм съвсем близо – във Варна се намирам в повечето време. Но са ми казвали, че Вие сте в Италия. Нямам представа така ли е. От сега за есента е твърде далечно да правим планове, но на пролет може би пак ще отида. Все още посетителите там не сам много. Не знам по каква причина изчезна и водата от красивите водопади, дано не е каквото твърдят местните – заради иманяри, които взривявали скалите. Поздрави и се пазете! Ако някой знае достатъчно много за това място, това сте Вие. Явно сте по-свързана с него, отколкото привидно. Вероятно Ви предстоят и още по-големи открития. Пожелавам успехи!

Leave a Comment