Странджанска неделна разходка

Dea/ ноември 14, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

По всичко личи, че в древността Странджа действително е била с много по-сакрално значение, отколкото днес. Множество светилища са образували гъста мрежа от защитни пояси около населените места, а вероятно и много хора отдалеч са се стичали към тях като към древни храмове и лечебници. За да намерят силата там, която да генерира онзи покой, който всеки би искал да има в душата си. Забелязвам, че всеки регион си има своите пазители, будители и радетели за опазването на подобни места и тези хора като че ли отговарят за това чистотата на тези места да бъде опазена, а цялата истина за тях – оповестена. И ако преди е трябвало дълго време да бъде мълчано за тази сила, за да се съхрани, то сега вече е време за друг етап – осветяване и разцвет. Не само на светилищата, но и на регионите около тях. Например в Приморско лично аз от години познавам двама такива ентусиасти – Мескиан Палов и Андрей Шурелов, които ми помогнаха да заснема ТВ предаване преди години и да ги покажем или поне загатнем за тях. Мескиан и Андрей бродят, търсят, откриват, гадаят и в крайна сметка съм убедена, че ще успеят в тяхната мисия за техния регион. Защото около Приморско има много прекрасни места за посещение и това далеч не е само река Ропотамо и Бегликташ, нито само плажа, колкото и да е уникален. Има още много какво да видите и в уж малката Странджа и около делтата на реката и въобще – ако сте любопитни към историята и отворени към природата, то идете на една разходка с тях още тази неделя – 17 ноември, до наскоро откритото светилище Ехото. 

Стартът е в 9 ч. – на отбивката на паркинга към Бегликташ (поляната с долмена). Събитието е безплатно и всеки е добре дошъл.

Какво може да се види?

– Балансираният камък, Юнашкото корито, Мерника, ритуалната площадка на Ехото, няколко пещери-утроби. Не подценявайте теренът и екипировката, макар наглед да е нисък и без стръмнини, трябва да сте с подходящи обувки за планински преход. 

Припомням Ви, че за това светилище съм Ви информирала още през зимата, ето и подробностите за него:

Ново светилище в Странджа

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment