Ново светилище в Странджа

Dea/ февруари 4, 2019/ Пътешествия/ 0 comments

Светилищата в Странджа са една безкрайна тема, защото много от тях не са описани и проучени, вероятно още не са и открити за публиката. Изследователи от региона непрекъснато обикалят в търсене на незабелязани до момента култови обекти, които могат да бъдат освен нова дестинация в почивните дни и места от които да черпим сили. Защото факт е, че в наши дни губим много от досега с технологиите! Така както ни дават много – бърза връзка, точна информация и какви ли още не ненужни до вчера неща, така и ни вземат – бавно и постепенно. Първо вниманието, после – общуването, а след това и здравето. Не е пресилено това твърдение, повярвайте ми! Зависимостта от телефоните и всички дигитални устройства все пак може да се балансира и част от тези начини са разходките сред природата, до места с отрицателно заредени йони или такива, които възстановяват загубените сили.

Траките са направили десетки такива места, земята ни е осеяна с техни светилища, които ние все още се опитваме да разчитаме и използваме правилно. Много групи хора от България обикалят страната точно с такава цел и дори правят какви ли не ритуали на местата, вярвайки че с това помагат много не само на себе си, но и на обществото.

Обикновено така изглежда входът към скалните комплекси със специално предназначение. Тук е мястото не да се засилите още по-бързо натам, а да поспрете и да поискате разрешение да влезете, разгледате и отнесете със себе си поне част от  положителното въздействие.

Днес ще ви представим местност Бухът или Бухов камък, който се намира между познатите Бегликташ и Лъвската глава.

Ето това е типичният пример за балансиран камък. Как са редили и закрепяли тежките скалните късове траките – тайната за това е отнесена с тях. Засега. Но както върви, скоро много от забулените им тайни ще бъдат разкрити.

Това например – приличащо на издълбано за саркофаг място е от онзи тип светилища, които зареждат, дават просветление и ясно виждане.Интересно е възприятието, в зависимост от ракурса – в първия момент видях око на птица и профил. Но всъщност е ямка за човек в цял ръст – или това са едновремешните йога центрове, в които хората са медитирали. И след това „пътуване“ са се връщали към обичайните си ангажименти различни. Обновени и с разширено съзнание. Така както по-мистичните птици виждат ясно цялата картина от висотата на техния полет и перфектно зрение.

 

Входове, провиралки, вкаменени фигури на човешки или животински същества, издълбани отвори в скалите за дарове или гадаене с течности – всичко това може да го видите в зависимост от степента на завихреното ви въображение.

Водач към това място може да ви бъде Андрей Шурелов от Бургас или Мескиян Палов /Люси/ от Приморско – те така или иначе са неразделни приятели!
Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment