Феномените на Карандила

Dea/ март 9, 2019/ Пътешествия/ 1 comments

Може и многократно да сте били на Карандила и пак да не сте забелязали всичко, което е край вас по един деликатен начин. Понякога зависи от ракурса, от който ги гледате, понякога не само от това. Това гълъбче, напр. се е спотаило до ТВ кула на Карандила, която е сравнително лесно достъпна и с кола, и пеша. И има невероятна панорамна гледка към града. Случайни ли са обаче тези скални фигури? Или някой някога специално е дооформил камъните така, че да е ясно, че мястото е специално, белязано. И чрез фигурата намеква за особеността на мястото.

За сливналии Карандила е това, което Витоша за софиянци – планината като парк или бърз екстремен преход и после – пак в ежедневието! Това и привилегията да си имаш хълмове до града, също както ние, варненци си обичаме и ходим до морето.

Но да се върнем на гълъбчето – как и защо се е озовало там. Първо – това е на-високата точка на Карандила, затова и кулата е изградена именно тук. Тя се вижда отдалеч, а на място ще усетите така характерния „сливенски вятър“, който радва парапланеристите, но не и останалите посетители. Те са си избрали „точка“ на излитане оттук точно заради благоприятното струпване на условията – силен вятър, отвесни скали, възходящ въздушен поток, който да ги подеме. А гълъбчето – като символ на мир и любов, надежда и хармония е тук, за да разнася повече от тези качества наоколо. И вятърът помага, колкото може!

Също така гълъбът символизира и душата, която преминава в отвъдното.

С една дума – място за много размисли. Препоръчвам!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

1 Comment

  1. Thank you for the good writeup. It in fact was once a amusement account it.
    Look advanced to far brought agreeable from you!
    However, how can we keep in touch?

Leave a Comment