За ползите от хумата

Dea/ юли 6, 2020/ Разни/ 0 comments

Природата като че ли е помислила за всичко, което ни нужно, за да сме здрави безплатно, но ни оставя да решим този пъзел – кое за какво е полезно и как да го използваме. Защото и ние трябва да го „заслужим” по някакъв начин. Така напр. знаете ли за колко неща е полезна хумата и колко приложения има?  И аз не знаех всичките. Признавам, че се ограничавах до това – маска за лице с хума в различни комбинации – с вода, мед, кисело мляко, белтъци, сметана  – в зависимост от това дали искаме да стегне или подхрани кожата ни. Но ние често пренебрегваме безплатните решения и се втурваме към онези с рекламните послания, големите очаквания и многото пари. Та да ви кажа колко още приложения има това земно и на вид неугледно богатство:

  • Ако миете лицето си редовно с хумена вода, то бръчките ще забавят появата върху лицето ви;
  • Раните заздравяват по-лесно, ако наложите лапи от глина върху тях, а в жегите дори под жаркото слънце на плажа, тя има охлаждащо и защитаващо действие върху кожата, подмладява я, извлича токсините от тялото и я оставя гладка и чиста. В Древен Египет дори са я ползвали и за мумифицирането на починалите, заради антибактериалното действие на хумата/глината.
  • При съмнение за отравяне с гъби също поглъщали хума с цел да изчисти отровите от тялото.
  • Ако откриете хумена жила/ пласт в пръстта/ в земята, изкопайте малко, но след това или я изпечете добре на слънце или я размесете до по-рядка консистенция в морска вода, за да е годна за ползване.
  • За профилактика може да пиете сутрин преди закуска хумена вода, след като изчакате тя да се утаи и пиете само от бистрата течност. Пропорциите са: 1 ч.л. хума в 1 ч.ч. вода. За лечение на псориазис пийте и гъста част!
  • С хумата може да си помогнете при парадонтоза и пърхот. За скалпа на главата направете лека хумена втечнена каша, която оставете да престои в корените ви за през нощта, след което изплаквате само с вода.
  • И накрая, но не последно място – за разширени вени. В продължение на десет дни упорствайте с равни части свинска мас и хума, като нанасяте тази смес на лапи върху проблемните зони!

 

 

 

Знаете, вероятно, че хумата не е само един вид, а според минералите, които съдържа в зависимост от местата си може да бъде буквално от бяла до черна, преминавайки през нежните нюанси на бежово, розово или сиво. Така че смело експериментирайте и проверете през личния си опит това ефикасно средство за почистване и лечение!

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment