Нова екокампания във Варна

Dea/ ноември 6, 2019/ Разни/ 0 comments

Да си купиш книга за 1 лев и дадеш приноса си за опазване на природата – това е предложението на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна с новата им акция: „Шише върни – книга си вземи!“  

Боклукът ни се увеличава с нарастването на потреблението ни, а пунктовете за изкупуване на суровини изчезнаха. Може би е време да ги върнем? Как мислите?! Преди седмица ученици от Варна организираха мащабна акция за събиране на хартия и са горди с постижението си, че накараха хората да се замислят и спестиха много – от това, че спасиха 85 дървета от изсичане, до човешките ресурси по прибирането на разпиляния боклук и обработката му. Мотивацията за участващите беше ваучер за купуване на аудио книги, които са прекрасен вариант за смислено уплътнение на загубени часове по пътищата или пък за хора с намалено зрение, които по този начин получават достъп да ограничения за тях свят.

Тази кампания насочва вниманието към малките шишенца от стъкло от всякакъв вид козметика, които изхвърляме. Суровината ще бъде обработена в завода за стъкло в Белослав – безвъзмездно. Идеята продължава и в следващ еко вариант – от събраната стъклена маса ще бъдат направени еднакви шишенца за съхраняване на домашна паста за зъби и козметика. А книгите, които хората ще могат да си вземат срещу предадените стъклени шишенца са дарявани от варненци в предишни кампании по събиране на харти. Според Илиян Илиев, който е в основата на екоинициативата, сред тях има и доста ценни книги, така че сега и те ще намерят новите си собстевници, които да им се зарадват.

Адресът на ОЦОСУР е: ул. „Сава Радулов“ №14.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment